JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

Remy Ishak Sah menjadi Suami Ezza Yusof


Sama cantik sama padan, pelakon Remy Ishak telah sah bernikah dengan pilihan hatinya iaitu Ezza Yusof dengan sekali lafaz di Masjid Negara, Kuala Lumpur pada jam 1:00 tengah hari. Pernikahan pasangan ini disaksikan oleh kedua-dua ahli keluarga terdekat dengan sebentuk cincin sebagai mas kahwin.

Semoga pasangan ini kekal sehingga ke akhirnya. Sebelum ini, Remy sempat update di twitter tentang kebimbangannya untuk "Akad Nikah Sebenar" kelakar pon ada.



Ajak Shiro dan Isteri Menangis kerana Pemergian Arwah Siti Sarah

Kalau seseorang itu terlalu baik dan telah dianggap seperti kakak sendiri, pemergiannya pasti sangat dirasai dan ditangisi. Inilah yang terjadi kepada palawak popular, Ajak Shiro dan Isterinya. Mereka tak dapat menahan air mata melihat video berkaitan Siti Sarah. Apa-apa pun semoga mereka tabah. 



Siti Nordiana Live Nyanyi Lagu-Lagu Popular

Juara Gegar Vaganza 2, Siti Nordiana sering menyantuni peminat-peminatnya di sesi IG live juga facebook. Beliau sering menyanyi jika diminta oleh peminat-peminatnya. Jum layan live Siti Nordiana mempromosikan produknya sambil menyanyi lagu-lagu popular secara acapella:




Halen Yap buka cerita peribadi Allahyarham Siti Sarah Raissuddin

Komposer terkenal yang merupakan komposer yang sama-sama terlibat dalam pembikinan album pertama Allahyarham Siti Sarah Raissuddin, membuka cerita akan kebaikan Arwah.

Setelah kemenangan besar Arwah semasa anugerah Industri Muzik 2003, beliau ada membuat majlis kesyukuran dan menghadiahkan sesuatu kepada semua insan yang terlibat dalam pembikinan album tersebut.

"Ketika usia masih muda, Sarah dah menunjukkan rasa bersyukur, berterima kasih, serta mengenang budi - Halen Yap"

Shima - Setelah Aku Kau MIliki (Live: Mydin Mutiara Rini Johor Bahru)

Kalau bercerita tentang artis seorang ini pasti kita yang hidup zaman 90 an pasti mengenali sosok yang memiliki suara serak-serak mantap ini. Shima, satu nama yang tidak asing lagi. Beliau memiliki sangat banyak single hit popular. Baru-baru ini (Sebelum Covid19), Shima ada membuat persembahan di Mydin Mutiara Rini yang baru dibuka. Beliau mempersembahkan lagu-lagu popular beliau. Walaupun sudah berusia, beliau masih boleh menyanyi. Jum layan nyanyian Shima untuk lagu popular beliau, Setelah Aku Kau Miliki.



Dato Seri Siti Nurhaliza Sebak tidak dapat meneruskan Nyanyian kerana Pemergian Siti Sarah Raisuddin

Rakyat Malaysia, Para selibriti ramai yang mengemaskini laman sosial masing-masing dan memberi ucapan takziah buat Arwah Siti Sarah Raisuddin. Pemergiannya cukup dirasai dan mendapat liputan cukup meluas. Bagaikan mimpi bahawa Sarah sudah tiada, sedangkan tidak sampai seminggu lepas beliau masih aktif mengemaskini laman instagram beliau dengan aktiviti memasak. Celoteh beliau sangat mencuit hati sesiapa yang menonton.

Terbaru, Dato Seri Siti Nurhaliza perlu membuat rakaman untuk konsert Korporat secara Virtual. Lagu yang diminta adalah "Aku Bidadari Syurgamu" yang diketahui mengisahkan cerita sangat sedih pemergian insan yang tersayang. Atas sebab semangat setiakawan dan Dato Seri Siti telah menganggap Sarah seperti adiknya, beliau tidak dapat menahan sebak ketika menyanyikan lagu tersebut dan gagal meneruskan nyanyian lagu tersebut kerana terlalu sedih. Beliau meminta menukar ke lagu lain.

Begitu besarnya kesan kehilangan Arwah buat penggiat seni dan para peminat yang tidak putus-putus mendoakannya dan ramai yang menangis kehilangannya. Semoga kita mengambil iktibar dengan bahaya Covid19 dan mencontohi akhlak dan kebaikan Siti Sarah dalam hidupnya yang banyak bersedekah dan membantu orang lain.



Solat Jenazah Ghaib untuk Siti Sarah di Masjidil Haram, Makkah

Apakah amalan mulia Siti Sarah sehingga kematian beliau di doakan seluruh pelusuk Malaysia dan juga negara lain yang mengenali beliau. Pemergiannya ditangisi dan menyentuh hati sangat ramai orang.. Bacaan Yassin dibuat oleh ramai pihak khas utk Allahyarham Siti Sarah Raisuddin.

Sekali lagi kita melihat Arwah Siti Sarah dimuliakan dengan di solatkan di Masjidil Haram Makkah (Solah Jenazah Ghaib) dengan di sertai oleh sekitar 300 orang jamaah. Mungkin ada banyak amalan Siti Sarah Raisuddin yang kita tidak tahu. Yang pasti, kita tahu di akhir hayatnya, Siti Sarah cukup disenangi dan banyak bersedekah secara diam-diam. Beliau juga seorang isteri yang sangat taat pada suami dan memuliakan suaminya. 

Semoga arwah siti sarah damai di alam sana dan ditempatkan Syurga dengan Izin-Nya.



Pak Nil Niaga Masakan, Anuar Zain cuba masakan Pak Nil?

Wah, PKP ni menyebabkan ramai memanfaatkan masa di rumah sahaja. Ada yang pandai membuat business online untuk kelangsungan hidup. Begitu dengan pengacara seorang ini, Pak Nil yang cukup dikenali sebagai pengacara hebat berpengalaman. Beliau telah membuah business masakan. Katanya banyak slof full ditempah. Hebat!

Saya ada melihat update telatah Pak Nil memasak sambil mengomel dengan para peminat. Saya juga dapat melihat Penyanyi hebat, Anuar Zain juga dapat merasa masakan dari Pak Nil. wow untungla mesti sedap kan. ~



Shuib maklumkan tentang pemergian isteri Tersayang: Reaksi anak-anak Shuib.. Heartbroken moment..

Shuib seperti telah memaklumkan Redha dengan pemergian isteri tercinta. Beliau gembira arwah isterinya pergi dalam keadaan baik sekali diiringi doa dan kasih sayang dari pelbagai lapisan masyarakat. Namun, cabaran terbesar shuib adalah untuk memaklumkan kepada anak-anak akan pemergian ibu/isteri tersayang selama-lamanya. Moement ini Shuib janji nak rakam dan saya juga menunggu penuh debaran. Akhirnya, ini yang berlaku... Cukup menyentuh hati. Semoga keluarga ini tabah dan terus maju kedepan.

..


Siti Sarah Raisuddin meninggal Dunia


Penyanyi paling saya minati pergi buat selamanya. Inilah berita paling menyedihkan saya tahun ini.. 😭

Datuk Azizul Hasni Awang bawa pulang Perak di Sukan Olimpik Tokyo

Walaupun gagal membawa pulang emas seperti yang diimpikan, namun kejayaan membawa pingat perak untuk Malaysia di Sukan Olimpik Tokyo 2021 tetap membanggakan seluruh rakyat Malaysia. Syabas Datuk Azizul!

Lebih menggembirakan dan mengharukan, beliau mendapat berita akan kehamilan isterinya. Rezeki berganda. Semoga terus berjaya pada masa akan datang.

Sarah di tiarapkan, paru-paru ada pendarahan

Semoga sarah segera sembuh... 🥲
(Klik gambar jika tidak jelas)

Datuk Azizul Hasni Awang Tempat-1 Pusingan Pertama Heat 3

Selepas kegagalan acara terdahulu, Datuk Azizul Hasni Awang memang mensasarkan untuk memfokuskan usaha kepada acara berikutnya iaitu acara Keirin. 

Untuk pusingan pertama, beliau tampil cemerlang dengan menduduki tempat pertama dan mara ke suku akhir. Semoga beliau beroleh piala untuk Malaysia nanti.

Oksigen ada peningkatan, Terus doakan Siti Sarah Raisuddin

Update terbaru Shuib, paras oksigen Siti Sarah telah drop sehingga ke paras 40% sahaja. Kemudian naik semula ke 70% dan seterusnya 80%. Teruskan doakan kesembuhan dan kesedaran buat Siti Sarah Raisuddin. 

Berebut Durian di Rembau sampai Kapakkan Kepala???

Guys, kejadian berlaku di Mexico ye.. bukan rembau... tapi tak sangka la "Durian" pun sampai ke mexico...😅

(Klik gambar jika tidak jelas)

Doakan Sarah, Maafkan Sarah, Halalkan Makan minumnya.

Dikala Siti Sarah Raisuddin ditidurkan bagi melawan covid19, ramai rakan-rakan artis dan netizen segenap pelusuk mendoakan akan keajaiban untuk Siti Sarah kembali sihat. Ramai sayang Sarah. 

Antara yang paling terkesan sudah tentu suami tersayang, dan anak-anak yang masih kecil. Berikut merupakan kata-kata menyentuh hati daripada syuib sepahtu [klik gambar jika tidak jelas]

Siti Sarah selamat melahirkan bayi lelaki

Berita baik diterima, anak Sarah selamat dilahirkan melalui kaedah pembedahan. Namun begitu, Sarah masih lagi tidak sedarkan diri. Harap ibu nya juga selamat. Ini berita ringkas yang dapat saya kongsikan dari update sumber dibawah:

Covid Tahap-4, Siti Sarah Raisuddin telah ditidurkan

Bila baca berita tentang penyanyi kesayangan ramai dan sedang pregnant 8 bulan, Siti Sarah Raisuddin telah ditidurkan selepas tahap oksigen jatuh terkena covid19, saya terus rasa ngeri. Saya harap kita sama-sama berdoa agar Siti Sarah selamat dan juga pesakit covid lain. Tak sanggup rasanya baca kisah-kisah sedih orang yang kehilangan orang tersayang sebab penyakit covid19.

[update] Sekitar jam 2 ptg ini, jumaat 6 ogos, Siti Sarah akan dibedah untuk mengeluarkan bayinya. Semoga semua selamat.

Ikuti berita penuh dibawah [klik gambar jika tidak jelas]

Aina Abdul Cover Lagu Misteri (Erni Zakri) Padu Beb!

Lagu Misteri nyanyian erni zakri merupakan sebuah lagu yang susah untuk dinyanyikan kerana Range yang besar dan juga nada yang sangat tinggi. Namun, ia bukan halangan buat penyanyi berbakat besar, Aina Abdul untuk membuktikan kemampuannya menyanyikan lagu ini dengan cara beliau sendiri. Memang padu beb! Layan..




15 Minit Live Bersama Siti Nordiana

Korang mungkin tahu yang Siti Nordiana atau Nana sedang dilanda isu bersama bekas 5 orang rakan baiknya. Kita tak nak sentuh isu itu. Sekarang, kita nak share sesi live Nana bersama para peminatnya id IG beliau. Ada beberapa lagu yang Nana belanja khas untuk anda. Mana yang terlepas tu boleh layan disini:



Pelawak Terlibat Aktiviti Pemerdagangan Manusia?

Zaman Covid19 ni macam-macam isu timbul. Sekarang, isu pelawak ditangkap kerana terlibat aktiviti pemerdagangan manusia? Ramai berteka teki namun kita masih menunggu info rasmi. Ramai dapat mengagak siapa insan dimaksudkan.. (klik gambar untuk lebih jelas)

Datuk Hj. Aznil Hj. Nawawi masih kelihatan muda dan kacak menjelang usia hampir 60 | Celoteh promo periuk serbaguna | Kelakar

Terhibur betul tengok celoteh Pak Nil sambil mempromosikan periuk serbaguna di laman instagram beliau. Celoteh beliau sungguh menghiburkan. Beliau juga masih kelihatan muda dan kacak pada usia hampir 60 tahun! Mesti beliau menjaga kesihatan luaran dan dalaman sebaiknya. Boleh minta tips beliau jika mahu kekal muda dan bersemangat ye.



Ismail Izzani mengaku sedang bercinta

Artis BBNU berbakat, Ismail Izzani mengakui sedang bercinta dan tidak menyorokkan status tersebut. Menurut beliau, Muzik dan bakatnya yang ingin dihargai oleh peminat bukan kisah peribadi. Ismail bagaimanapun bersyukur akan penerimaan peminatnya.

Berikut merupakan sedutan bual-bicara Ismail Izzani menerusi radio era di instagram live:



Serangan Jutaan Serangga

Serangga jenis ini suka akan cahaya lampu. Pada masa-masa tertentu mereka keluar dan mencari cahaya lampu. Namun, kali ini Admin sendiri mengalami pengalaman menghadapi jutaan serangga ini pada satu malam. Lihat video dibawah:



Ulasan Bodo-bodo (Prof Muhaya), fahami bahasa

Isu Dr Muhaya ni, sebenarnya bukanlah isu mesej yang nak disampaikan, sebaliknya ia menjadi polemik sebab salah faham terhadap laras bahasa yang digunakan. Bahasa Melayu ni ada banyak level, dari bahasa istana sampailah bahasa pasar. Bahasa yang Dr Muhaya guna ni bahasa Melayu marhaen, yang mungkin dia rasa sesuai dengan penerimaan audience dia, cuma ramai yang triggered sebab tak faham laras bahasa yang digunakan.

Perkataan 'bodoh' ni boleh digunakan dalam pelbagai cara yang tidak membawa maksud 'bodoh' secara absolute. Tapi tergantung pada bagaimana ia dipadankan. Tak semua ada dalam kamus Dewan Bahasa. Sebaliknya bergantung pada keadaan dan pemahaman seseorang. Contoh :

'Bodoh' (sebagai perkataan tunggal)
Maksud : Bangang, bingai, bebal
Contoh : "Bodoh la kau ni, tu pun tak tau!"

'Buat bodoh' 
Maksud : Buat tak tahu, buat dek
Contoh : "Abang ni, orang ajak gi kedai emas dia buat bodoh je!"

'Buat-buat bodoh'
Maksud : Dah tau, tapi buat-buat tak tau
Contoh : "Dah tau PKP, pergi merayap. Bila Polis tanya buat-buat bodoh macam tak tau SOP!"

'Buat bodoh-bodoh'
Maksud : Buat biasa-biasa je
Contoh : "Mak masak bodoh-bodoh je harini nak, mak tak larat".

Jadi, 'buat bodoh-bodoh' tu maksudnya, buat biasa-biasa je. Dalam bahasa omputih, 'lower your ego'. Dalam bahasa arab, 'tawadduk'. 

Saya pun biasa guna perkataan bodoh-bodoh ni bila nampak seseorang yang hebat tapi gayanya biasa² je, low profile omputih kata. "Tengok brader tu, nampak bodoh-bodoh je, tapi CEO tu!" Contoh.

Sebenarnya, ramai yang tahu maksud Dr Muhaya tu. Kalau Dr Soo Winci dan Dr Amalina tak faham boleh lagi la terima. Sorang bukan Melayu, sorang lagi tak duduk dalam komuniti Melayu. Tapi kita yang faham ni, jangan 'buat-buat bodoh'. Lama-lama boleh jadi bodoh absolute.

Kita abaikan sahaja perbalahan mereka. Lama² senyaplah tu macam kes laksa Utara dgn laksa Johor.

Kredit - Dauuf Alejandro

Note: Prof Muhaya ni tau dia betul, tapi dia merendahkan ego dia dqn meminta maaf secara terbuka. Ni namanya orang betul2 berilmu dan berakhlak. Bukan sekadar pqndqi tapi angkuh macam sebilangan orang.

Nama Kuih kuih pelik di Kelantan

Di Malaysia terdapat banyak negeri dan setiap negeri ada keunikan masing-masing, termasuk dari segi penyediaan makanan.

Harini saya nak kongsi sikit nama-nama kuih yang pelik dari Kelantan. Ada yang pernah makan ada yang tak. Mengapakah kuih kuih ini dinamakan sebahagian rupa? Jum kita lihat:

Varian Afrika Selatan sudah menembusi Negara Malaysia

Penjujukan genom yang dilakukan Institut Penyelidikan Perubatan di bawah Kementerian Kesihatan mendapati peningkatan varian Covid-19 B.1.351 Afrika Selatan di negara ini.

Penjujukan terbaru itu mendapati satu pertiga daripadanya berasal dari varian Afrika Selatan, yang boleh menyebabkan vaksin Astra Zeneca Covid-19 secara signifikan kurang berkesan.

"Kita telah kenal pasti tindakan kita. Penjujukan rujukan genom telah pun perincikan bahawa varian South Africa telah tembusi negara kita dan berada dibeberapa negeri," kata Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba pada sidang media di Putrajaya.

Menurut data dari Institut Kesihatan Kebangsaan di bawah Kementerian Kesihatan, sebanyak 36 sampel penjujukan berkenaan merupakan kumpulan terbaru antara 17 Mei dan 23 Mei.

Daripada jumlah tersebut, 12 daripadanya didapati berasal dari varian Afrika Selatan.

Salah satunya adalah dari varian India B.1617 manakala selebihnya adalah varian tempatan.

Adham berkata, setakat ini, sebanyak 448 sampel telah diambil dalam 28 kumpulan.

Secara kumulatif, Adham berkata 78 daripada 448 sampel jujukan didapati dari varian Afrika Selatan.

Varian berkenaan kini terdapat di semua negeri di Semenanjung kecuali Melaka, Terengganu, Pahang dan wilayah persekutuan Putrajaya.

Daripada 78 kes varian Afrika Selatan, kebanyakannya terdapat di Selangor dan Kelantan.

Sebanyak 31 daripadanya ditemui di Selangor, diikuti 18 di Kelantan, 10 di Perak, tujuh di Kedah, empat di Kuala Lumpur, tiga di Pulau Pinang, dua di Perlis, dua di Negeri Sembilan dan satu di Johor.

Lapan daripada 448 sampel jujukan adalah dari varian UK B.1.17 sementara enam daripada varian India B.1617.

Selebihnya tidak dikategorikan sebagai "varian yang menjadi perhatian" (variant of concerns).

Varian yang menjadi perhatian adalah strain Covid-19 yang boleh membunuh atau lebih berbahaya.

Kelantan tunjuk kadar positif tertinggi

Dalam perkembangan berkaitan, Adham berkata Kelantan mempunyai kadar positif tertinggi di negara ini iaitu 11.48 peratus.

Ini bermakna 11.48 peratus daripada semua individu yang diuji positif dengan Covid-19.

Ini diikuti oleh Negeri Sembilan (10.03 peratus), Labuan (8.78 peratus), Putrajaya (8.61 peratus), Selangor (7.9 peratus), Kedah (7 peratus), Terengganu

(5.8 peratus), Sarawak (5.7 peratus), Johor (5.79 peratus), Kuala Lumpur (5.7peratus), Pulau Pinang (5.6 peratus), Pahang (5 peratus), Perak (4.7 peratus), Sabah (3.8 peratus), Perlis (3.76 peratus).

Kadar ini adalah untuk tempoh 23 hingga 29 Mei. Bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa kadar positif yang tinggi juga disebabkan oleh ujian yang rendah.

Bilangan ujian untuk tempoh yang sama adalah seperti berikut: Kelantan (38,516), Negeri Sembilan (33,055), Labuan (8,526), ​​Putrajaya (2,404), Selangor (212,197), Melaka (24,906), Kedah (40,253), Terengganu (28,467), Sarawak (78,471), Johor (69,944), Kuala Lumpur (77,949), Pulau Pinang (47,467), Pahang (29,616), Perak (39,623) dan Sabah (41,862).

RTS LINK FACADE DESIGN IDEA COMPETITION FINALISTS

Senibina yang indah sering menjadi perhatian. Namun, ia perlukan kreativiti yang tinggi untuk direalisasikan. Untuk mendapatkan rekaaan terbaik, Pertandingan Idea Reka Bentuk Façade dianjurkan dengan kerjasama antara Pertubuhan Akitek Malaysia (Institut Arkitek PAM -Malaysian) dan Mass Rapid Transit Corporation Sdn. Bhd. Dan disahkan oleh Lembaga Arkitek Malaysia (Lembaga Arkitek Malaysia).

Berikut merupakan finalist untuk pertandingan tersebut.

RTS LINK FACADE DESIGN IDEA COMPETITION FINALISTS 
(Gambar 1st adalah pemenang)

Kes Covid-19 di Malaysia menunjukkan peningkatan mendadak berbanding negara lain dunia

Terlihat satu graf perbandingan kes covid-19 baru di Malaysia dan beberapa negara lain. Berdasarkan graf, kes baru covid-19 per juta untuk negara Malaysia menunjukkan peningkatan mendadak berbanding negara lain yang menunjukkan penurunan kes. Hal ini sangat membimbangkan kerana kita takut satu masa petugas kesihatan sudah tidak mampu untuk merawat pesakit.

Apa yang kita perlu buat adalah patuhi SOP dan elakkan keluar. Kuarantin diri sendiri jangan nak tunggu kerajaan umum baru kita nak patuh. Kita perlu meningkatkan disiplin diri sendiri. Perkara ini memerlukan kerjasama semua pihak dan jangan pandang ringan. Anda boleh! Buktikan.

Ryzal Duriankimchi terlanjur kata, anak dalam kandungan pula dikata-kata


Boleh kata sepanjang PKP ada je isu hangat yang akan jadi Viral. Salah satunya isu Ryzal Duriankimchi ni. Beliau terlanjur berkata sesuatu yang kurang enak berkenaan pakaian traditional kaum tertentu di Sarawak. Mungkin niat asal hanya bergurau senda namun isu ini agak sensitif bagi mereka yang mendengarnya.

Disebabkan itu, netizen marah siap ada yang buat laporan polis. Tapi, yang kasihannya ialah isteri beliau yang juga berbangsa Korea mendapat tempiasnya. Maki hamun netizen tidak terhenti disitu, malahan anak dalam kandungan juga mendapat maki hamun. 

Bagi saya, marah macam mana pun jangan sampai libatkan insan yang tidak berdosa. Kalau marah pada ryzal jangan libatkan orang lain. Tidak elok. Saya pun tak pasti kenapa netizen dewasa ini terlalu kejam dalam memberikab  komen di media sosial. Kecaman hinaan bagai sudah menjadi makanan harian.. hal ini sangat membimbangkan.

Buat semua; berhati-hati sebelum berbuat sesuatu perkara terutamanya melibatkan isu-isu sensitif. Sekarang ini netiZEn memang laparkan isu panas. Bagai harimau yang ingin menerkam mangsanya. 😏

Netizen Gembira - Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman Dilucutkan jawatan Pengerusi Prasarana Malaysia Bhd

Nama Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman viral selepas beliau mengadakan sidang media selepas kemalangan melibatkan 2 buah LRT di KLCC. 

Yang tak sedapnya apabila beliau telah mengendalikan sidang media tersebut secara tidak profesional. Dikala rakyat sedang bersedih, marah dan segala macam perasaan dengan isu kemalangan tersebut, beliau dilihat ada sedikit bergurau dalam sesi tersebut. Akibatnya, rakyat berang dan membidas sesi tersebut.

Tidak lama selepas sidang media tersebut, keluar info bahawa perkhidmatan Datuk Seri Tajuddin sebagai Pengerusi Prasarana Malaysia Bhd telah ditamatkan. Mungkin, ini adalah berita gembira buat rakyat yang sedang marah.

Apa-apapun, kita doqkan semua mangsa yang mengalami kemalangan selamat dan pulih seperti sedia kala.

anjing dapat mengesan Covid-19 bagi pesakit tidak bergejala?

Antara keratan berita akbar berita harian harini. Dirumuskan bahawa anjing boleh dilatih untuk mengesan pesakit covid-19 walaupun tidak menunjukkan simptom. 

Anjing diketahui memiliki deria bau yang tiada tolok bandingannya. Anjing banyak digunakan untuk mengesan bahan-bahan terlarang seperti dadah dengan syarat ia dilatih. 

Semoga dengan penemuan ini dapat membantu saringan pesakit dengan lebih baik terutamanya di lapangan terbang yang menerima ketibaan pelbagai manusia dari pelusuk dunia.