JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

HAAK: Promosi Coca-Cola melalui sujud dalam solat??

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!~ ;)

Khafir laknatullah ni tak sudah-sudah nak merosakkan akidah umat Islam. Aku tak tahu tujuan sebenarnya. Tapi korang nilaikan sendiri cara promosi coca-cola ni melalui gambar orang sujud. Pakaian mereka seolah2 botol coca cola yang dibalut. Lihat sekali imbas korang tak perasan pun saf belakang tu jemaah solat sedang sujud.

UHUK: Cerita satu malam yang PELIK

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!~ ;)

Nak cerita sikit hal malam ni. Sebenarnya saya baru sahaja habis makan di satu warung di Taman Universiti Skudai. Ada beberapa perkara PELIK berlaku. Dah namanya PELIK maksudnya benda di luar kebiasaan la huhu. Kebiasaanya, saya jarang ambil breakfast tetapi ambil lunch namun sejak kebelakangan ini saya sempat ambil breakfast. PELIK kan? (Maybe sebab sedang bercuti). So, I skip my lunch.

JOM: Jemputan sebagai Publisher pengiklanan Exabytes 2012

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua~ ;)

Alhamdulillah.. Rezeki murah nampaknya kali ni. Saya dapat emel invitation daripada syarikat exabytes untuk menjadi salah seorang publisher untuk mengiklankan banner mereka di blog. Saya pernah sekali dapat peluang bekerjasama dengan syarikat ini pada tahun lepas.

Maksud Doa Duduk antara Dua Sujud

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua~ ;)

Bagi muslim, kita diwajibkan menunaikan solat fardu lima kali sehari. Dewasa ini saya lihat ramai yang mengabaikan solat dan kalau yang bersolat pun tidak seberapa tertib. Salah satunya ialah ketika duduk antara dua sujud. Kekadang saya hairan bagaimana seseorang itu boleh duduk dengan sekejap sahaja sebelum sujud semula. Bagaimana bacaan dilakukan? macam pelesit? entah betul entah tidak sebutan yang dilafazkan. Disini saya nak kongsi maksud sebutan duduk antara dua sujud. semoga anda melakukannya dengan hati yang lebih tenang dan tidak tergesa-gesa.

SHOUTMIX akan dikenakan bayaran (no longer free)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua~ ;)

Korang pasang Shoutmix? I percaya hampir semua blog memasang shoutmix yang free of charge nih. Memang mudah dan best. Boleh blogwalking antara blog dan tinggal jejak. So, Korang yang ada shoutmix tu perasan tak pada kotak Shoutmix korang tu ada "SHOUTMIX IMPORTANT", kira mesej daripada insan yang mengendalikan shoutmix nih. Korang Klik disitu dan korang boleh baca mesej penting tersebut. So apa yang pentingnya?

Pemain Ragbi paling cool

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua~ ;)

Hai Kawan2~ Korang pernah main sukan ragbi? Mr.PiNGu masa sekolah dulu pernah main. memang syok la jugak sebab boleh lari bawak bola, sepak bola dan lain-lain. Memang penat main Ragbi ni. Tak termasuk lagi kene tindih ramai-ramai haha.. Tadi tertengok video permain ragbi yang aku kira cukup cool beb! Cantik dia mendapatkan mata dengan buat satu lipatan terbang. Korang tak caya tgok la video di bawah ni!

Tak Sabar nak Madukan Nuffnang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua~ ;)

Tak sabar den nak madukan nuffnang! Haha.. matilah kalau nuffnang tau ni. Walaubagaimanapun Nuffnang kau tetap... bini no 1 aku! Namun, mengapa aku nak madukan ko? adakah disebabkan ko sudah menepous? Haha.. Aku kan lelaki biasalah nafsu lebih tak cukup satu! Aku memang teruja nak madukan nuffnang di blog kesayangan aku ini~ yeayy

One Piece Manga 651 - Voice from New World

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!~ ;)

Hi Friends! One Piece 651 Finally released! Interesting. The title given is "Voice from the new world" Who's voice? I think that is the voice from one of the four emperor, Big Mom. I think she is Lola's mother!

Naruto 568 - 4 tails, The Sage the King of Apes

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera! ; )

Kepada peminat-peminat Manga, Naruto 568 dah keluar wei! jenuh aku tunggu sejak minggu lepas. Aku memang peminat susah kipas mati Naruto ni. Puas gak la baca episod minggu ni. Nampak gayanya naruto bakal dapat satu lagi rakan perjuangan yang hebat! Enemy will become a great alliance!

Risiko Menjadi Penjamin


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Korang pernah menjadi penjamin? Mungkin ada yang pernah mungkin ada yang tidak. Mencari penjamin untuk anda? Kebanyakannya memang dah bukan? Contohnya, jika anda ingin belajar di mana-mana institusi pengajian tinggi dan mendapatkan biasiswa atau pinjaman pendidikan, anda wajib mencari penjamin untuk anda. Dulu masa belajar mungkin anda rasa ia hanyalah sekadar melengkapkan syarat mengisi borang sahaja namun hakikatnya lebih daripada itu.

Dr Fazley dapat title Dato daripada Sultan Pahang


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Erm.. "Dr Fazley" Bestla beliau. Disaat dilanda pelbagai kontrobesi, beliau masih lagi diiktiraf oleh Sultan Pahang dan mendapat gelaran yang menjadi idaman ramai ini. Darjah tersebut disampaikan oleh Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah pada Majlis Istiadat Pengurnian Darjah-Darjah Kebesaran Pahang sempena memuliakan Ulang Tahun Hari Keputeraan yang ke-81 Sultan Pahang di Istana Sultan Abu Bakar di Pekan.

Bahasa Jiwa Bangsa: Kritikan Perlu Berhemah


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!


Biasa kan kita dengar ungkapan ini, "bahasa Jiwa Bangsa" Sebenarnya ungkapan ini memberikan maksud yang cukup meluas. Salah satu maksud ungkapan ini ialah menggunakan bahasa ibunda masing-masing dengan tutur yang baik untuk menunjukkan identiti bangsa masing-masing.

Keputusan PMR 2011 ada peningkatan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Semalam dah keluar result peperiksaan PMR 2011 yang lepas. Saya pun sempat baca daripada BLOG KURAKURA.MY yang menyatakan tahun ini menunjukkan peningkatan yang baik dalam keputusan peperiksaan tersebut dalam masa 4 tahun kebelakangan ini. Jumlah peningkatan di dalam bandar mahupun di luar bandar telah meningkat! Syabas saya ucapkan kepada adik-adik semua yang berjaya. Yang kurang berjaya boleh cuba lagi.

Auntie Sherita Aziz bagi blog Mr.PiNGu Trafik


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Hi! Apa Khabar? Hope semua sihat hendaknya. Bangun pagi je harini terus on PC. apabila check laman nuffnang, terkejut apabila report mengatakan unique visitor blog saya semalam melampui 1700+. Tidak pernah pula sampai setinggi itu. So saya semak la punca trafik daripada mana. Agak terkejut saya apabila salah satu sumber trafik terbesar saya pada hari semalam adalah daripada Blog Sherita Aziz!

SBPA: Perdana Menteri setuju tangguh perlaksanaan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Sebenarnya masih ada banyak perdebatan mengenai skim saraan baru perkhidmatan awam ni, atau glemernya dipanggil SBPA. Melalui emel ofis saya pun mereka saling berbincang tentang SBPA ni. Saya sebagai staf kerajaan yang agak baru ni hanya mampu mendengar sahaja. Now, CEUPAS yang sebelum ini menemui banyak keraguan tentang skim baru ini menyeru semua kakitangan awam menangguhkan dulu untuk menandatangani perjanjian skim baru tersebut. Namun, ada yang mempersoalkan tentang hal penangguhkan ini kerana mereka diberi 2 minggu sahaja untuk memutuskan bahawa nak tukar ke skim baru atau kekal dengan sistem SSM yang lama.

Virus Baharu Facebook


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Korang yang ada Facebook tu ada tak kene tag oleh satu aplikasi "See who View your profile"? Kalau ada sila jangan gatalkan tangan klik link yang diberi kerana ia merupakan satu virus. Awas! Jika anda telah terkena bersedialah untuk mendapat beratus-ratus notification mengarut!

Wang Kertas Malaysia baru akan dikeluarkan tahun 2012


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Hi semua. Korang tau tak yang malaysia bakal mengeluarkan wang kertas yang baru bermula tahun hadapan? excited giler sebab wang kertas RM 20 akan diperkenalkan semula! Meriahla hehheee.. Sebenarnya, wang kertas RM 20 pernah dikeluarkan pada masa dahulu yang berwarna coklat dan mungkin anda tidak tahu dahulu pernah juga keluar wang kertas RM 1000! Saya pernah melihatnya semasa saya masih kecil. Maafkan saya jika saya tersilap (mana tau saya lihat dalam mimpi je ke hapa hehee)

Perkahwinan Gay Melayu Dublin: Saya masih Islam


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Masih panas lagi kisah pelajar perubatan tajaan petronas ini. Jika semalam saya terbaca tentang ibu bapanya yang merasa teraniaya kerana telah diminta ganti rugi membayar semula kos pembiayaan si budak ni. Si ibu dikatakan ingin ke Dublin memujuk anaknya ini. Now, ada pula temu bual dengan budak ni yang menyatakan dia tak tukar agama dan masih lagi ISLAM dan mahu jadi ISLAM seumur hidupnya. Namun, ISLAMkah anda kerana melakukan upacara perkahwinan yang sah HARAM dan memandai DIHALALkan oleh anda? Dalam gereja pula tu? saya rasa anda berfikir guna nafsu, bukan guna akal fikiran. ikuti berita selanjutnya dibawah:

Tampar Ludah Mahasiswa Biadap Turunkan Bendera Najib


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

"Mahasiswa turunkan bendera, pemuda umno ancam tampar dan ludah". Itu merupakan satu lagi isu yang cukup panas baru-baru ini ekoran tindakan seorang mahasiswa, Adam Adli, 22, dari Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) yang dilihat menurunkan bendera yang tertera wajah Najib selama 5 minit sebelum menaikkan semula sebagai protes. Tindakan beliau memang berani. Namun, adakah ia memberi satu implikasi yang baik kepada negara kita?

Kak Senduk Meriahuoll


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

"Kak Senduk", "Kak Senduk Blogger", "Kak Senduk tudung" dan "Kak Senduk Blog" merupakan beberapa contoh carian google yang cukup popular buat insan yang menggelarkan dirinya sebagai "Kak Senduk". Mungkin sebahagian anda dah kenal sape kak senduk ni. Ya, daripada keywords yang saya bagi tu pun anda dah agak yang kak senduk ni seorang blogger. Namun apa kene mengena kak senduk dengan tudung ni? Ni la den nak cerita.

Pelajar UNISEL gantung diri dalam bilik


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

"Pelajar UNISEL ditemui mati menggantungkan diri dalam bilik asramanya dalam keadaan bertuala" Itulah yang berlaku baru-baru ini. Pelajar india, lelaki berusia 19 tahun itu ditemui mati di dalam bilik asramanya. Hal ini disedari apabila seorang pelajar yang baru mendaftar masuk ke asrama terbabit tercium bau yang amat busuk. kerana tidak tahan dengan bau tersebut akhirnya beliau ambil tindakan untuk menyiasat.

Maksud warna lampu pada lampu isyarat





hi! Korang tau tak apa itu lampu Isyarat? Hehee soalan ni rasanya budak sekolah tadika pun boleh jawab kan? Akan tetapi, tahu sahaja tidak cukup jika tidak tahu nak ikut peraturan lampu isyarat. Disini nak kongsi sedikit cerita jika tidak mahu mengikut peraturan lampu isyarat.

Pentingnya Penggunaan On-Screen KeyBoard


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Kali ini, Mr.PiNGu nak kongsikan sedikit maklumat yang agak penting dan berguna. Persoalan pertama, adakah anda sering membuat urusan penting terutamanya online banking menggunakan internet? Jika jawapannya ya, sila ambil perhatian tentang perkara ini.

Kepler-22b, planet yang mirip Bumi


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

hi! Actually Mr.PiNGu memang peminat Astronomi sejak kecil lagi. Akan tetapi, tak pula pergi ke bidang ini apabila dewasa. Still ambil tahu perkembangan bidang kaji angkasa ni. Ok lately Saintis NASA telah mengumumkan kejayaannya menemukan sebuah planet yang sangat mirip dengan bumi, mempunyai saiz yang hampir sama dan juga permukaannya meliputi air, iaitu sumber yang paling penting untuk hidupan seperti manusia.

Real Naruto in Action


Hai Everyone! Welcome to my iGLoO

Here, I would like to show you a Video of Naruto! the Real Naruto in action! Pretty cool baby! Even though the length of the video is quite short but it shows a really good works. Enjoy the video that I give here. If U cannot play the video (Cause by the slow internet connection etc), You can also view the screen shot that I made below. Enjoy~

ERM: Facebook Timeline bakal berkuat kuasa December 2011


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Erm.. Korang yang guna facebook perasan tak yang interface facebook ni ada design baru yang di panggil "facebook Timeline" Basically aplikasi facebook yang baru ini membenarkan kita dan juga rakan-rakan anda melihat segala status, gambar anda dan juga segala kandungan facebook anda dari mula ia beroperasi. Seem very interesting sebab mudah nak akses.

ERK: Jackie Chan Meninggal Dunia Sakit Jantung?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Berderau darah den apabila membaca berita tentang kematian aktor terkenal, Jackie Chan. den memang minat giler kat beliau. Kalu berlakon filem Kung Fu memang sangat hebat dan menjadi. Beliau merupakan pelakon yang bercakap melalui bakatnya yang luar biasa hebat itu. Den percaya peminat beliau terdiri daripada semua jenis lapisan masyarakat dan bangsa.

YES: Pengurusan Masa itu penting!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Hai! Apa khabar semua? Sihat? Hope semua sihat hendaknya. Dewasa ini kalau kita lihat manusia dikatakan semakin "Sibuk" kerana dunia yang membuatkan masing-masing memiliki tugas tersendiri. bagi yang masih belajar perlu belajar bersungguh-sungguh manakala bagi yang sudah bekerja mereka memiliki beban tugas tersendiri.

WAH: Najwa Latif bakal muncul Album Penuh pertamanya


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Ramai sedia maklum akan kejayaan lagu santai bertajuk "Cinta Muka Buku" nyanyian Najwa Latif yang berjaya menempah tiket ke Final Anugerah Juara Lagu 26 (AJL 26). Untuk separuh akhir muzik-muzik 2011 yang lalu, lagu ini layak bersama 11 lagu yang lain.

HOOI: Berita Gempar: Perkahwinan Gay Melayu?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Rasanya Malaysia digemparkan dengan satu berita yang mana fenomena ini julung-julung kalinya berlaku. Hal ini lebih panas daripada isu SBPA di kalangan kakitangan awam kerana isu ini mencetus perhatian seluruh pelusuk warga negara kita tak kira kakitangan kerajaan atau swasta, tua atau muda. Apakah kisah tersebut? Kisah yang dimaksudkan ialah berhubung "perkahwinan sejenis" diantara seorang jejaka Melayu, kelahiran Malaysia dengan seorang jejaka Gay daripada Dublin. Kalau anda baca surat khabar harini ada terpampang gambar dan berita tentang itu.

HAHA: Kereta kena "CLAMP" bayar denda


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Ni nak cerita sikit. Actually korang pernah tak parking kereta pastu kene clamp?  Mr.PiNGu tak pernah tapi kawan pernah la. Nak dijadikan cerita semalam my friend bagitau dia parking sepah-sepah kat luar apartment yang dia tinggal di presint 5 Putrajaya. Nak wat camne sebab parking penuh. Kemudian baru dia sedar kereta kene clamp. Sudahnya kene denda RM 50 untuk buka semula.

ERM: SBPA - CEUPAS nasihat kakitangan awam tangguh tandatangan surat


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

SBPA SBPA SBPA! memang satu isu hangat yang dibincangkan dan juga dicari orang. bagi kakitangan kerajaan memang masing-masing excited apabila dimaklumkan gaji akan naik gaji akan naik gaji akan naik! Namun! Disini nak bagitahu bahawa persatuan yang sangat menjaga kebajikan kakitangan awam, iaitu CEUPAS mendesak agar semua kakitangan awam TIDAK MENANDATANGANI borang penukaran SKIM SARAAN NASIONAL kepada skim baru disyorkan, SBPA buat sementara waktu. mengapa? mengapa mengapa? Ikuti cerita lanjut yang saya QUOTE daripada THEMALAYSIANINSIDER..

HOIT: Tulislah dengan Berhemah dan penuh waspada


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Hi semua. Baru je tadi Mr.PiNGu kata buzy buzy buzy tapi nak juga tulis blog! Motif sangat kan. Ye la lagipun dah hampir seminggu tak update blog kerana outstation and buzy dengan kerja. Now, saya tergerak nak tulis sesuatu after baca beberapa blog tadi, one of them adalah blog sunahsukasakura.com.

YEAY: Mr.PiNGu dah Kembali



Assalamualaikum~ Hai semua! Welcome to my iGLoO!

Baru sahaja kembali daripada Outstation di Seremban. I am bringing back two distinguish professor from United Kingdom for Academic Visit. Opss terspeaking English lak. Hehe..

OPSS: Mr.PiNGu outstation 5 Hari ye~


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Actually nak memaklumkan kepada pelawat-pelawat yang selalu visit my blog bahawa Mr.PiNGu bakal outstation bermula hari ini sehingga rabu. Dalam tempoh tersebut mungkin tak dapat nak update blog kerana saya tak ada laptop sekarang. Sudah Rosak. Huhuu.. So, tunggulah cerita daripada saya apabila saya sudah pulang. Banyak sebenarnya cerita-cerita menarik yang ingin saya tulis di blog ini.

Tak lupa, nak ucapkan banyak-banyak terima kasih kepada korang yang sudi melawat blog ini dan sudi memberikan komen. Jika ada kesempatan saya akan ziarah anda semula dan drop out my comment too~

Sekian sahaja.. dah nak gerak ke melaka ni. Esok ke seremban pula.

ERM: Esok Gerhana Bulan Penuh (10 december 2011)


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!
Dengar kata esok malam akan berlaku gerhana Bulan Penuh di Malaysia. Mr.PiNGu rasa macam baru sekejap je melihat gerhana bulan. Dalam 3-4 bulan lepas rasanya. Sepanjang hidup Mr.PiNGu ni pun dah banyak kali berpeluang melihat gerhana matahari dan bulan. Mengapalah kerap sangat berlaku kejadian gerhana ini.

HAAK: Data dalam i-Phone Hilang setelah Update Version terbaru


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Sekarang ni tengah StreSS sangat-sangat.. Alkisahnya pagi tadi my Officemate suruh I update version terbaru aplikasi  iPhone daripada iTune. Katanya ada banyak kelebihan. saya pun dengan ghairahnya pi la inStall iTune kat PC and Start update ke Version terbaru. Akan tetapi after siap everything baru perasan something went wrong!

OPS: The Biggest Room in the World


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Hai! Kali ini Mr.PiNGu nak berkongsi info berbentuk motivasi. Sebenarnya, masih terngiang-ngiang lagi di telinga saya tentang pesanan pensyarah bahasa Inggeris ketika saya masih menuntut di Tahun Pertama Ijazah Sarjana Muda, Kira-kira 7 tahun lalu. Beliau bertanya kepada semua pelajarnya tentang soalan ini:

NYUM2: Resepi: Nasi Himpit Telur Pedas


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Harini Mr.PiNGu nak kongsi sikit satu resepi yang Mr.PiNGu buat 2 hari lepas. Masa tu waktu pagi nak pergi kerja. Lapar la pulak. Nak singgah kedai makan duit lagi. Maklumlah tengah-tengah sengkek ni rasa nak belajar berjimat (Tu la sapa suruh ko pi boros makan kat secret resepi hari2??) =p

WAA: Koleksi Gambar Shahir AF8


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Nama seorang jejaka bernama Shahir, bintang kelahiran Akademi fantasia seringkali menjadi perhatian. Kisah hidupnya juga ramai yang ambil tahu. Ada yang mengatakan beliau terkena kanser la then katanya dia sudah tidak mahu menyanyi juga heboh diperkatakan. Ada juga selibriti yang dikatakan tergila-gilakan insan bernama Shahir ini. Apakah keistimewaan jejaka bernama Shahir ini? Meh saya letak gambar-gambar beliau disini. Just amati sahaja (I.. No Komen) =p

LOL: Konsert Teguh Ning Baizura di Stadium Bukit Jalil


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Welcome to my iGLoO

Saya percaya ramai peminat-peminat ning Baizura di luar sana. ning baizura salah seorang artis yang memiliki aura dan Vokal yang cukup mempersonakan. Vokal Soprano beliau adalah yang terbaik dibandingkan dengan artis Soprano yang lain. Setelah 15 tahun tak buat konsert akhirnya beliau telah tampil dengan konsert mega! Jom baca sedikit tentang konsert tersebut~

OPS: AJL 26: Jaclyn Victor Gemilang melalui sedetik lebih?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Tentu ramai yang menyaksikan ketiga-tiga saringan separuh akhir muzik muzik 2011 yang berakhir minggu lalu. Melalui persembahan hebat daripada 30 lagu yang bertanding, 12 lagu telah dipilih untuk layak ke Final AJL 26. Salah satunya ialah lagu berjudul Sedetik Lebih, yang dinyanyikan oleh Jaclyn Victor. Adakah Jaclyn Victor akan mengulangi kejayaan lagu Gemilang yang memenangi Anugerah juara lagu beberapa tahun lalu? Sama-sama kita nantikan.

Gambar: Najwa latif Cinta Muka Buku


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO


Sejak lagunya Cinta Muka Buku Meletop di Laman Youtube, Nama Najwa Latif seringkali diperkatakan. Sekarang apabila lagu beliau layak ke Final Anugerah Juara lagu ke 26 (AJL 26), semakin panaslah nama gadis kecil seorang ini. Bakatnya memang diiktiraf walaupun bukanlah sehebat seorang superstar. Sekarang kita layan la pic-pic beliau yang cute ni ^_^

AJL 26: Juara Lagu Cinta Muka Buku Najwa latif?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO


Separuh akhir muzik-muzik 2011 telahpun melabuhkan tirainya. Semua lagu yang layak telah diketahui. ada yang setuju ada yang tidak. namun, keputusan juri professional adalah muktamat. Antara banyak-banyak lagu tu, ada satu lagu yang cukup ramai "gerun" jika lagu tersebut memenangi anugerah juara lagu. lagu yang saya maksudkan ialah "Cinta Muka Buku" nyanyian artis kecil molek yang pandai main gitar, Najwa Latif.

Drama baru: Aurora- Aishiteru hanya di TV9


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sari info dari iGLoO Mr.PiNGu

wah ada drama barulah yang diberi tajuk AuRoRa: Aishiteru (Saya cintakan awak).. jom baca sinopsisnya

Cerita Seram Terbaru: Santau Merasuk


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sari info dari iGLoO Mr.PiNGu

Orang Malaysia ni suka sangat ek dengan cerita-cerita seram. Jika dahulu cerita seram diharamkan sekarang apabila dihalalkan semula filem dan drama seram tumbuh bagai cendawan di kaca-kaca TV dan pawagam.

Sembang2: Pekeliling baru Gaji SBPA 2012


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sari info dari iGLoO Mr.PiNGu

Gaji SBPA 2012. Pekeliling Baru Bulan Disember Ini! Ura-ura la atau gosip yang katanya sangat pasti (ke dah confirm). Wah wah.. korang yang penjawat awam tu kemain tak sabar-sabar and senyum lebar je kan. Bak kata orang, setiap yang ada kelebihan pasti ada kekurangan. Ada yang cantik so adalah yang buruknya tapi semua dah rambang mata dengan Gaji naik Gaji naik!

Jom Berpuasa Muharram

Assalamualaikum semua..

Selamat berpuasa sunat bagi mereka yang sempat berpuasa hari ini (9 muharram) dan esok Insha-Allah 10 Muharram. Imam Syawkani & Ibnu Hajar mengatakan puasa ‘Asyura ada tiga tingkatan. Yang pertama puasa di hari ke 10 saja, tingkatan kedua puasa di hari ke 9 dan ke 10 dan tingkatan ketiga puasa di hari 9,10 dan 11. Ganjarannya diampunkan dosa2 setahun yang lalu dan yang akan datang (dari hadis sohih Muslim)-

from: Zaharuddin.net
Kalau yg hari ni xdapat berpuasa, boleh start berpuasa esok..
:) 

Internet Maxis Broadband Slow (over limit data)

Assalamualaikum dan salam Sejahtera..

Actually PiNGu ngah tension malam ni internet slow la pulak. Sebenarnya bukanlah Maxis ni slow. Laju je selalu. Tapi ia jadi slow sebab dah over limit pulak. Nampaknya salah budget la bulan ni. Actually Mr.PiNGu amek pakej 6 giga byte sebulan (RM 98). Selagi tak over limit memang kelajuan dia sangat memuaskan.

Bapa hempas bayi gara-gara tak tahan tangisan bayinya

Assalamualaikumm dan salam Sejahtera..

Ni satu kes yang aku cukup geram.. Dah banyak kali berlaku. Kes ayah yang tak reti sabar! Buat anak pandai. Bila anak menangis dia boleh hempas hempas sepak terajang anak tu? Bayi 9 bulan bang oi!!! Tak punya otak punya orang oiiii!! dulu ko kecik-kecik ko xmenangis ke?? Emak ko dlu punya sabar bela ko sampai besar rupanya ko xde akal!! Ni namanya bapa sial! Ikuti berita lanjut seperti dibawah:

Uwais Alqarni anak Siti Sarah & Shuib selamat dilahirkan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sari info dari iGLoO Mr.PiNGu

Korang tau tak harini selamatlah lahir seorang putera yang cute hasil daripada perkongsian hidup dua orang selibriti terkenal dan merupakan sweet couple of the yeaR.. Maybe! hehe.. Beliau yang dimaksudkan ialah Uwais Alqarni, putera sulong Siti Sarah Raissuddin dan Shuib Sepah! Bayi ini lahir pada hari ini, 4 Disember 2011 jam 10.19 pagi tadi. Comel dan bulat anak diorang ni! Bulat macam sarah!!

Banjir terburuk Kajang semenjak tahun 1971

Assalamualaikum dan salam Sejahtera..

Semalam saya tengok berita tentang banjir di kajang. Cukup seram kerana air naik pada paras yang cukup tinggi. Banyak kenderaan yang tenggelam dan tersangkut di jalan raya.

AJL 26 Separuh Akhir Minggu ketiga (Muzik Muzik 2011)


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sari info dari iGLoO Mr.PiNGu


Ok. 12 lagu yang layak ke Anugerah Juara Lagu 2011 yang akan dilangsungkan pada 29 Januari 2012 dah pun kita ketahui. Tapi kali ini nak buat ulasan tentang persembahan hari ini. Ada 8 lagu yang telah bertanding dan pada saya 8 lagu yang terakhir ini memang hebat-hebat dan persaingan cukup sengit. Berikut merupakan ulasan peribadi saya.

Final Anugerah Juara Lagu 26 (2011): Lagu yang layak


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sari info dari iGLoO Mr.PiNGu

Baru sahaja tamat Saringan terakhir Muzik-muzik 26 sebentar tadi. Debaran sudahpun tamat. Kini, suka atau tidak, 12 lagu telah dipilih ke Anugerah Juara Lagu ke 26 2011. Pertandingan bakal dilangsungkan pada 29 Januari 2012.

Berikut merupakan 12 lagu yang telah layak ke Final Anugerah Juara Lagu ke 26 2011:

Kisah Ramly Burger: Tak pasal-pasal aku jadi penyebar Fitnah

salam..

Actually, nak diluahkan mati emak, dan disimpan mati bapak. Itulah yang terjadi pada aku apabila mendapat berita dari email ofis aku berhubung kes Ramly burger. Dek kerana aku ni suka Ramly Burger dan berita tersebut sangat lah memeranjatkan aku so aku bertindak untuk membincangkan perkara ini dalam blogku..

Menjadi Suami Pujaan isteri

Jadilah Suami Pujaan Isteri

Setiap wanita bergelar isteri sentiasa berdoa agar dianugerahkan seorang suami yang baik dan mampu menjaga keluarga selama-lamanya. Baik dari sudut agama mahupun hal-hal dunia, suami ini tidak cepat melatah untuk menangani apa sahaja masalah yang timbul.

Update: Ramly Burger pula difitnah menggunakan produk berasaskan babi?

Salam..

Pertama kalinya saya nak mengucapkan ribuan Terima Kasih kepada saudari Siti Hayu atas maklum balas beliau berhubung isu ini. Beliau memaklumkan bahawa produk Ramly Burger dipantau dengan ketat  terutamanya oleh pihak Jakim. Jadi, pendedahan yang disebarkan sebelum ini merupakan salah satu bentuk fitnah. Saya sebagai salah seorang yang membaca dan mempersoalkan isu ini memohon maaf kepada Syarikat Ramly atas perkara ini.

Saya berharap pengguna atau sesiapa sahaja bertindak dengan rasional dengan tidak menyebarkan fitnah-fitnah seperti ini kerana akan menyebabkan masyarakat keliru dan marah. Maka saya minta segala tuduhan disiasat dengan teliti sebelum disebarkan supaya tidak membuatkan pihak lain menjadi mangsa.

Disini saya Quote semula ulasan saya berhubung emel dan juga blog yang saya baca. 

Najwalatif kene Lahar sebab salah eja di Twitter

Salam!

Hi! Sapa tak kenal Najwalatif yang semakin naik namanya menerusi lagu popularnya Cinta Muka Buku. Orang kata kalau semakin popularnya seseorang itu bukan sahaja bertambah peminatnya malah begitu juga bertambah pendengkinya. Itulah ragam dunia artis.

datuk Siti Nurhaliza Tercalon Lagi Anugerah Bintang Popular 2011??


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO


Seperti biasa, anugerah gilang gemilang anjuran berita harian akan dianjurkan bagi meraikan populariti sebahagian selebriti di Malaysia dalam pelbagai kategori. Dan Anugerah yang biasanya ditunggu - tunggu ialah bagi calon Anugerah Bintang Paling Popular. Jika tahun lepas, Shaheizi Sham telah memenanginya, tahun ini siapa pula?

Zizan Maharaja Lawak Bakal Terima Tawaran Astro Warna?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO


Memenangi tempat kedua dalam pertandingan Raja Lawak (RL) pada tahun 2007 memang memberikan tuah yang bukan sedikit kepada Zizan atau nama sebenarnya Mohd Razizan Abdul Razak. Bukan sahaja dalam dunia lawak dan lakonan, bidang pengacaraannya juga semakin menyerlah. Selepas hangat mengacara program Jozan Show melalui saluran Astro Warna bersama Johan, satu demi satu tawaran pengacaraan diterimanya. Tidak keterlaluan jika dikatakan, anak kelahiran Terengganu ini sudah berjaya berdiri sebaris dengan artis-artis popular yang lain.

Tolong Padam lambang Israel Zionis dalam komputer laptop anda


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO

Tahukah anda di setiap komputer anda sebenarnya tersimpan Lambang?Bendera Zionis Israel yang lengkap (sama warna aslinya) dengan lilin (Sarana Ibadah mereka). Demi menunjukkan kebencian anda terhadap kekejaman Rejim Zionis Israel, silalah delete gambar tersebut dari setiap komputer atau laptop yang anda miliki.

Bagaimana untuk memadamnya?

Kisah Pensel dan Pemadam


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO


Pensel : Saya minta maaf.

Pemadam : Utk apa? Awak x buat salah pun.

Pensel : Saya minta maaf disebabkan saya, awak cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti berada di situ utk membetulkan kesilapan saya. Tapi setiap kali awak memadam kesilapan saya, awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak menjadi semakin kecil.

Muzik-Muzik 2011 Separuh Akhir Minggu Pertama

Salam Semua..

Minggu lepas dah pun berlangsung Saringan pertama Muzik-Muzik 2011 yang menampilkan 11 buah lagu yang hebat-hebat. Kalau nak ikutkan, tahun ini lebih banyak pilihan lagu yang hebat sehinggakan kita pun sukar nak menjangkakan lagu mana yang akan layak ke Anugerah Juara Lagu pada tahun ini (Biasanya akan dilangsungkan pada awal tahun berikutnya).

Bahaya makan Roti Gardenia

Salam..

Aku nak nasihatkan korang supaya tak makan Roti gardenia. Bahaya tau. Kalau korang tak percaya, korang tengok la gambar kat bawah ni:

Gambar Pemandangan sawah padi

Hi!

Nak kongsi lagi gambar pemandangan yang cukup cantik. Most of the picture ialah gambar Sawah padi. Kalau guna kamera yang elok gambar dan disertakan kawasan yang menarik, akan jadi seindah ini. Jom lihat gambar-gambar yang disertakan.

Bentuk Buah zakar lelaki?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO

Korang tengok la rupa buah ni. Semacam je. Macam bentuk Zakar lelaki. Tak tahulah memang buah ni rupanya macam ini ataupun dia dh bentukkan. Sebagai contoh salutkan dengan Acuan agar buah membesar ikut bentuk acuan.. entahla.. tapi semacam je bentuk dia.. Sedapkah dimakan? hehe Who know kan..

Kekuatan Air Mata Wanita


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO

Seperti yang kita ketahui, wanita merupakan golongan yang mudah menumpahkan air mata. Jika gembira, sedih, tersentuh hati mereka mudah menangis berbanding kaum lelaki. Disebabkan itu juga ada yang mengatakan kaum wanita ini kaum yang lemah kerana mudah menangis. Akan tetapi tahukah anda bahawa air mata wanita jugalah merupakan satu senjata yang cukup berbahaya untuk menjatuhkan kaum lelaki. Tidak perlulah saya bercerita panjang kerana saya rasa anda sedia maklum.

Ais di Antartika mencair bahaya kepada Dunia


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO

Mungkin ramai antara anda yang tahu bahawa Antartika merupakan satu-satunya Benua yang terdiri daripada ais, bukan tanah. Disebabkan isu pemanasan global, dikatakan ais di antartika mulai mencair. Justeru apa akan terjadi kepada dunia kita? Jika anda nak tahu ais di antartika itu sangat-sangatlah besar. Dikatakan sebuah bongkah ais sahaja boleh sebesar bandaraya New York.

Fenomena Pelangi Berkembar


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO

Korang pernah tengok tak pelangi berkembar? Mr.PiNGu pernah beberapa kali. Fenomena ini memang sungguh unik dan cantik. Biasa kita nampak satu pelangi je tapi kadangkala kita boleh nampak dua. Agak pelik sebab pelangi terhasil daripada biasan cahaya matahari terhadap titisan air hujan yang kecil dan renyai. Dan Pelangi hanya boleh dilihat pada sudut pandangan yang tepat sahaja. Jika berlaku dua fenomena pelangi pada jarak berbeza memang agak pelik. Mungkin saiz titisan air hujan pada sesuatu tempat itu berbeza menyebabkan indeks biasan cahaya berbeza. Gambar ni di sanp oleh one of my friend. Thanks Rizal for your beautiful picture.

Saya tak bagus dalam semua Subjek Pelajaran tetapi saya bagus dalam..


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO

Jom Baca!~


••Sαyα tαk bαgus dαlαm [ENGLISH] ,
Tapi sαyα boleh bαgitαhu yαng [I LOVE YOU] ..

••Sαyα tαk bαgus dαlαm [GEOGRAFI] ,
Tαpi sαyα boleh tαhu αwαk tinggαl dαlαm [HATI] sαyα ..

••Sαyα tαk bαgus dαlαm [SEJARAH] ,
... Tαpi sαyα [INGAT FIRST TIME] sαye kenαl αwαk ..

••Sαyα tαk bαgus dαlαm [KIMIA] ,
Tαpi sαyα boleh bαgitαhu [TINDAK BALAS] sαyα bilα αwαk senyum ..

••Sαyα [TIDAK HEBAT] dαlαm tiαp-2 subjek ,
Tαpi sαyα boleh bαgitαhu αwαk yαng sαyα hebαt dαlαm semuα [SUBJEK] ,
jikα TOPIC nyer iαlαh AWAK ♥♥

Bilik Tidur di bawah laut

Salam semua..

Hai.. Kali ni nak berkongsi 4 keping gambar yang menakjubkan. Kalau anda lihat gambar-gambar tersebut merujuk kepada keindahan pemandangan dibawah laut. Saya tak tahu di manakah lokasi ini tapi sangat cantik apabila mereka mampu membina satu bahagian bilik di bawah laut. Anda dapat lihat hidupan-hidupan laut berenang-renang di atasnya. Lebih-lebih lagi disediakan bilik tidur yang selesa. Saya rasa ia merupakan satu pemandangan yang sukar dipercayai. Layan gambar dibawah ya!

Anuar Zain tarik diri Muzik Muzik 2011?

Hai!

Seperti yang kita tahu, Separuh akhir muzik-muzik 2011 dah pun berlangsung sesi pertama dengan 11 lagu telah dipertaruhkan. 5 lagu yang mendapat markah tertinggi pun dah kita ketahui. Salah satu lagu yang bakal mencuri perhatian peminat industri seni pastinya lagu yang dipopularkan oleh Anuar Zain iaitu Sedetik Lebih.

Uwais Alqarni - Anak Siti Sarah Raissuddin dan Shuib

"Sarah baru buat pemeriksaan tadi (Rabu), dan doktor dah sahkan Sarah dan Shuib akan dapat anak lelaki. Shuiblah orang yang paling seronok sebab dia memang nak anak lelaki. Sarah tidak kisah pun sebenarnya. Lelaki ke perempuan, Sarah terima sahaja. Disebabkan dah tahu jantina anak, Sarah dah pun pilih nama anak iaitu Uwais Alqarni. Saya pilih nama ini sebab saya sangat kagum dengan ketaatan Uwais kepada ibunya. Bahkan, Rasulullah S.A.W pernah memberitahu yang doa Uwais dimakbulkan oleh Allah kerana ketaatannya itu,” cerita Sarah yang kini hamil enam bulan

Anuar Zain tidak bertanding Separuh Akhir Muzik Muzik 2011

Salam..

Sebenarnya, semalam Mr.PiNGu baru dapat berita bahawa penyanyi kebanggaan Mr.PiNGu tak mahu bertanding untuk separuh akhir muzik muzik 2011. Sebenarnya rasa sangat-sangat kecewa. Lagu yang sepatutnya dibawakan beliau, iaitu sedetik lebih merupakan sebuah lagu yang memiliki komposisi kuat untuk membawa sesuatu dalam pertandingan berprestij tersebut.

Cinta Harus Memiliki - Salah satu lagu terhebat Anuar Zain 2011

Hi!

Dah dapatkan album terbaru 2011 daripada Anuar Zain? Kalau belum meh la dapatkan yang original. Lagu-lagu memang layan habis. Banyak lagu yang sedap dalam album terbabit. Saya suka semua lagu. Walaubagaimanapun, antara banyak-banyak lagu tersebut, lagu paling best bagi saya ialah Cinta Harus Memiliki. Best dari segi Vokal dia. Part tinggi memang superb!

Komuniti gempakZ jadi Blog Hiburan untuk sementara

hai semua!

pekhabar? hope sihat-sihat sahaja. Actually, beberapa hari lepas, Mr.PiNGu ada gatal tangan nominate blog sendiri untuk event nuffnang dalam kategori blog hiburan terbaik. Sedangkan nak ikutkan takdepun hiburan sangat dalam blog ini. Banyak info rojak jer.. Haha... so untuk menyahut cabaran ini, saya akan mencuba bakat menulis info tentang hiburan pula.

Senarai Blog untuk Blogwalking

Assalamualaikum dan salam Sejahtera buat pengunjung yang saya Hormati..

Mr.PiNGu rasa berbesar hati atas kesudian anda untuk melawat blog Mr.PiNgu ni. So, sebagai balasan, Mr.PiNGU akan menyenaraikan link blog anda disini dan akan buat Blogwalking kemudian. Jika anda bernasib baik, saya akan membuat review khas untuk blog anda. Kepada para blogger, diharap sudi-sudilah untuk meninggalkan alamat blog anda di ruangan komen. Saya akan update thread ini dari masa ke semasa untuk tujuan blogwalking dan lawatan di kemudian waktu. Sekian sahaja daripada saya~




LIST BLOG




Naruto 560: Uchiha Madara

Hi All!

Naruto 560 just has been released. But I am really shocked when read it. Uchiha Madara is unimaginably strong! But that is something everyone would expect! But the main question is: WHO THE HELL PERSON BEHIND THAT MASK and HOW UCHIHA MADARA DIE?

Mengenai Dr Rozmey mengasas Jus Mate 5

Salam..

Korang mesti kenal dengan seorang insan yang cukup berjaya dengan produk melangsingkan badan yang terbukti telah berjaya menurunkan berat badan ramai penggunanya. Beliau telah menghasilkan produk jus mate 5 yang hebat. Sekarang beliau dah jutawan!

Perbezaan Islam Sebenar berbanding Syiah

Assalamualaikum..

Pada hari ini, Mr.PiNGu nak sentuh sikit dengan perkara in. Sangat penting hakikatnya. Dewasa ini, saya lihat anak muda khususnya sudah kurang pengetahuan tentang ajaran Islam yang sebenar. dari segi pemakaian, perlakuan dan sebaginya sudah tidak nampak keislamannya. Bagi yang faham intipati agama Islam, mereka akan menunjukkan perlakuan yang lebih baik. Namun begitu, ramai lagi yang masih tidak faham ataupun khabur dengan akidah Islam yang jika anda kurang mengerti boleh memudahkan anda dipesong dengan mudah.

Gempa Bumi Bali 2011 dan petanda cincin Bulan

Salam..

Pada hari Isnin lepas, kecoh dikatakan wujudnya cincin Bulan yang juga dikenali sebagai "halo-Bulan". Saya sendiri dapat melihat fenomena ini dengan jelas pada malam hari tersebut. Banyak orang membincangkan hal ini. Dikatakan bahawa gempa bumi yang kuat sebelum ini di Pulau Sumatera Indonesia 26 Disember 2004 sudah ada petunjukknya sebelum ini iaitu cincin bulan.

"You are Awesome" Awak hebat

Hai..

Jom layan bentuk yang dibuat dari ilustrasi tangan manusia ini. Amacam? bolehkah anda membacanya? kalau boleh anda memang hebat! Ya.. sebenarnya semua orang pastinya boleh baca. Sebab keupayan otak manusia ini hebat. dia boleh mentafsir bentuk itu dengan pantas dan membacanya tanpa sebarang masalah. Selamat mencuba!

Senarai Blog Pilihan Mr.PiNGu untuk Review

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apa khabar semua? Diharap sihat-sihat hendaknya. Sebenarnya, dah lama Mr.PiNGu nak buat benda ni tapi asyik terlupa aje. So alang-alang teringat ni Mr.PiNGu pun bukak la topik ni. Actually dah lama plan nak himpunkan semua senarai blog yang Mr.PiNGu lawati ke dalam satu thread. Alasannya adalah untuk memudahkan membuat rujukan. Saya percaya blogger di Malaysia sahaja sudah tumbuh bagai cendawan so saya perlulah meluangkan sedikit masa setiap hari untuk menziarahi serta membuat sedikit ulasan untuk blog-blog tersebut. Semoga dengan ini dapat mengeratkan silaturrahim sesama blogger hendaknya.

Merayau-rayau dengan Toyotaku

 Salam..

Ape khabar semua? Hope sihat. Erm.. Lately disebabkan buzy, agak jatuh mood nak update blog. Sebenarnya idea sentiasa mencurah-curah just antara rajin atau tidak aje nak menulis. Huhuhu.. Actually baru je lepas merayau-rayau tak tentu hala malam ni. Jadi langau lak hahaaa

SAYS: Buy 1 get 1 Free Movie Ticket with Debit or Prepaid MasterCard®


From September 26, 2011, get more out of your movie outings when you buy a ticket with a Debit or Prepaid MasterCard at any Golden Screen Cinemas outlet nationwide.Don't have a Debit or Prepaid Mastercard yet?Sign up with Mastercard partner banks today and get 2 movie tickets free. Find out more klik> HERE!

Ayat Surah Injil dalam Tulisan Arab

Salam..

Malam ini, Mr.PiNGu nak berkongsi sedikit tentang perkara yang penting ini untuk umat Islam. Saya percaya ramai dikalangan umat Islam yang suka membeli ayat-ayat Al-Quran untuk digantungkan di Ruang tamu rumah, bilik tidur dan sebagainya. Ada yang diletakkan di dalam kenderaan. Namun begitu, berhati-hatilah sebelum membeli kerana tidak semua ayat-ayat berbentuk tulisan jawi itu ayat Al-Quran. Boleh jadi dia ayat yang telah dipesongkan. Semoga kita semua diberi perlindungan oleh Allah daripada tipu daya musuhnya... Amin.,.

ChurpChurp: Castrol Auto Service & Win iPad2


Zoom in for a car service and zoom away with an iPad 2!

Yes, you love to cruise about town in your fancy ride, but is your ride as sexy on the inside as it is on the outside?

Zoom your way to one of the Castrol Auto Service centres to service your car and win yourself an iPad2!

For more information, klik HERE ~

OOO: Status Agama si kacak Zachary Francis Ubu



Salam..

Petang ni nak cerita tentang sorang Hero yang cukup popular sekarang. Beliau bernama Zachary Francis Ubu. Beliau memulakan kerjayanya sebagai seorang penyanyi melalui kumpulan X-Factor disamping Fendy, Danny, Ivarn (Hafiz), dan Shah. Sekarang nampaknya beliau bergiat aktif dalam bidang lakonan drama dan Filem selain seorang lagi rakan seperjuangannya iaitu Danny. Mereka laris mungkin disebabkan paras rupa yang menarik.

Tentu ramai yang menonton drama si capik. Beliau merupakan Hero Filem tersebut. Salah satu perkara yang sangat meragukan peminat-peminatnya tentang status agama si zach ni. ramai yang fikir beliau telah memeluk agama Islam kerana kerap melakonkan watak seorang lelaki Islam. Beliau juga ada memberikan Salam. Namun, sebenarnya, beliau masih lagi beragama Kristian.

Kebetulan sy terjumpa profile Facebook zach dan telah add beliau sebagai seorang rakan. Nasib baik zack approve my friend request. Daripada sana, saya pernah menghantar private message kepada beliau. dalam gambar diatas, ada sejadah di bahagian belakang beliau. So, banyaklah pertanyaan tentang status agama beliau. Bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa sejadah itu adalah milik tuan rumah semasa beliau berlakon drama si capik. Beliau tidak tahu sebenarnya benda itu adalah sejadah.

Itu sahaja sedikit cerita tentang zach X-Factor. Sekian sahaja. Salam..



Kesan Merokok ke atas Organ anda

Salam..

Anda suka merokok? Merokok nampak lebih macho dan hebat? Anda lebih hensem di mata awek-awek disebabkan merokok? Apa-apapun perasaan anda, ketahuilah bahawa tak banyak manfaat yang boleh anda dapat daripada merokok ni. Bagi saya, merokok ni menyebabkan mulut anda bau longkang, asyik terbatuk-batuk aje, menghabiskan duit, mengundang penyakit berbahaya dan membahayakan orang lain disekeliling anda akibat asap rokok.

Says: BlackBerry® offers today with smartphones MYR 799


Connect at the speed of now with BBM™, and enjoy BlackBerry® offers today with smartphones starting from MYR 799

BlackBerry® Messenger works in real-time. A 'D' appears when a message has been delivered and an 'R' when it has been read. You can even see when friends are typing a reply to your message. So your conversations stay conversational. Enjoy this and more BBM benefits today on BlackBerry smartphones starting from only RM799. For more info, please klik HERE.

Says: Win New Proton!


1st winner has been selected, 4 more to go.

1 contestant will be parading their brand-spanking new Proton made-over car around town! There are 4 makeovers left to be won. All you have to do is answer a few questions at www.protonVIP.com.

Suara Hantu Masuk Dalam Rakaman Suara

Salam..

Nak ceritakan kisah seram sedikit yang berlaku di rumah Mr.PiNGu malam tadi. Actually, Mr.PiNGu memang biasalah tidur lambat dalam pukul 2. Biasanya akan surfing dan mendengar lagu. Akan tetapi, malam tadi, Mr.PiNGu terasa nak buat rakaman suara pula. Dah lama tak buat (Biasalah I suka perasan artis.. Hehe). So, malam tadi kiter pun keluarkan semua peralatan rakaman dan set-up semua.

Kereta Termurah Di Dunia menjadi Kereta Termahal di Dunia!

Salam..

Korang pernah terfikir tak bahawa benda yang paling murah di dunia boleh dijadikan benda paling mahal di dunia? Hahhahaa pelik tapi itulah hakikatnya. Perkara ini berlaku di India apabila sejenis kereta yang paling murah di dunia telah diubahsuai menjadi kereta termahal di dunia. Rasanya kereta ini tidak akan dipandu. Jika dibawa di jalanraya tak mustahil orang sanggup membunuh untuk mendapatkannya. betul tak? layan berita di bawah ni:

Superhero kalau dah tua

Salam..

Apa khabar? Sihat semua? Baru je terjaga daripada tidur di waktu yang tidak sepatutnya. Huhuhu sedih sangat boleh tertidur waktu maghrib lak. Then bangun tadi terusla solat. Then after siap semua duduk depan PC. Biasalh otak ni kalau takde keje je mestilah fikir apa la topik yang nak update kat blog atau website nih. So pikir punya pikir terpandanglah satu pic superhero yang kelakar.

Showmanship malam ni memang The Best!

Salam..

Malam ni memang biasanya malam untuk melepak dengan kawan-kawan. Al-maklumlah esok kan cuti. So, tadi malam balik je daripada mengajar terus sahaja makan-makan dengan member. Then tiba-tiba je diorg ajak berkaraoke pula. Biasalah hobi dikala lapang. Mr.PiNGu ni pandai karaoke pun sebab diorang lah yang mengajarnya.

PEMENANG SEGMEN: "Mengapa Mr.PiNGu perlu beri saya RM 50"

Salam Sejahtera buat pembaca semua!

Mungkin ada diantara kalian yang menunggukan keputusan Segmet yang julung-julung kalinya diadakan di Blog Mr.PiNGu nih. bagi yang join la (Walaupun sambutan amat tidak menggalakkan.. sob sob). Segment yang dimaksudkan ialah "Mengapa Mr.PiNGU perlu beri saya RM 50). Kepada yang tak tahu menahu tentang segment ini boleh la baca balik kat sini +SEGMENT Mr.PiNGu beri RM50++

Wah! Ada Artis Follow my Blog ^_^

Salam Jumaat semua~

Seperti biasa, pada hari jumaat ini Mr.PiNGu bekerja seperti biasa. Pagi tadi memang terus sebab terjaga lambat dari tidur. dah la kene mengendalikan makmal pukul 8. Memang sampai lewat sedikit tadi (around 8.15 am). So, dengan kelaparannya terpaksa bersabar la. Pelajar pun blur-blur je masuk lab. Maklumlah mereka perlu buat eksperiment yang sebenarnya mereka belum belajar pun teorinya dalam kelas. So, kalau malas membaca memang "zero" la knowledge diorang.

Perkhidmatan Cyber Cafe: Mencuri data peribadi anda!

Salam..

Dapat daripada Facebook Rakan saya tadi. Hal yg sangat penting terutama pada orang yang suka on9 di Cyber Cafe... Ok, sebelum korang guna PC. 1st Check device ni sama ada disambungkan dekat CPU atau tak.. Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu...

CUTE: Kuih Apam Angry Birds


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sari info dari iGLoO Mr.PiNGu

Kali ini nak bercerita tentang kuih apam. Actually kuih apam ni mudah untuk dibuat. Kita perlukan tepung, ibu roti, air, gula, sedikit garam dan pewarna lalu dicampurkan semua. Selepas campuran mengembang, kita boleh start mengukusnya. Masa di kampung dahulu suka buat kuih ini.

Lagu Baru Datuk Siti Nurhaliza - Stand Up

Hye semua!

Mr.PiNGu baru je lepas dinner kat luar tadi. Biasalah makan di luar sebab bosan la lepak kat rumah je. Orang bujang katakan. So, tadi singgahla satu restoran jawa kat Taman Impian Emas, JB. So, after makan-makan and borak-borak dengan kawan kiter pun drive la balik. Jarak antara rumah dengan restoran tu boleh tahan jauh. Ada dekat 10 km rasanya.

Perkhidmatan Bas Express

Salam..

Sekarang ini sudah banyak perkhidmatan bas express disediakan. So, nak ke utara, timur selatan, barat dah jadi senang. Tak payah bersusah-susah nak drive bagi yang malas. Selain itu lebih jimat (tak perlu minyak and tol). So, naiklah bas awam kerana anda dapat membantu kepada penurunan kesesakan lalulintas =)

Cara nak Hilangkan Update Facebook dilihat di sidebar Facebook

salam..

Facebook memang memang sudah menjadi satu laman sosial yang terpenting di dunia. Dan Facebook juga rajin untuk update segala aplikasi terbaru untuk lamannya. Akan tetapi, tidaklah semua update tersebut kita sukai.

Hukum Allah (Hudud) di Hina

Salam..

Mr.PiNgu nak bercakap sedikit mengenai hal ini. Di Malaysia, Politik memang menjadi isu hangat di dada-dada akbar dan media massa. Sampaikan naik menyampah nak melihatnya. Pihak ini kata pihak satu lagi buruk-buruk dan juga sama dilakukan oleh pihak satu lagi. So, memang tak ke sudah la benda ni. Masing-masing ada kepentingan tersendiri. Namun, ada perkara yang perlu diambil perhatian supaya tidak dipolitikkan semahu-mahunya.

Lagu Baru Anuar Zain - Nadi Terhenti (2011)

Salam..

Mr.PiNGu telah berjaya mendapatkan Album yang Original penyanyi kesayangan ramai ini. Anuar Zain telah muncul dengan album baru bertajuk "Anuar Zain" yang memuatkan 8 lagu. Lagu-lagu yang terkandung dalam album beliau memang best. Nadi terhenti, merupakan salah satu lagu kegemaran saya yang berada pada track kedua. Lagu ini mengisahkan persahabatan akrab dua orang insan pada satu masa dahulu sebelum mereka berpisah. Sang lelaki merasakan wanita ini mungkin diciptakan untuknya namun pada masa tersebut mungkin masing-masing malu untuk meluahkan perasaan hati masing-masing. Kemudian seorang wanita lain telah berjaya menambat hati lelaki ini dan mereka bercinta. Akhirnya, wanita pertama kembali untuk memiliki cinta sahabatnya itu malangnya semuanya sudah terlambat kerana sudah ada insan lain yang terlebih dahulu bertahta dihati. Hanya kenangan mereka sahaja dalam ingatan. Ni lirik lagu beliau

Karipap-karipap Cinta Abang Dini

Salam..

Apa khabar semua? Hari ini Mr.PiNGu meneruskan rutin sebagai seorang pegawai kerajaan. Letihnya.. Banyak kerja pula lately. Peningla nak wat. Stress gak sebab macam-macam berlaku harini. Malas nak cerita sekarang. Kalau ada mood karang story lain.

Selamat Suday Memey bersuamikan Norman Hakim

Salam..

Pagi ni belek punya belek surat khabar ternampaklah gambar memey menangis kononnya. Maka semalam selamatlah Memey menjadi isteri kepada Norman Hakim. Kepada yang belum tahu, majlis perkahwinan Memey dan Norman hakim akan menjadi Majlis perkahwinan paling bersejarah kerana mencatatkan rekod sebagai majlis perkahwinan paling mahal dalam sejarah. Baju memey sahaja dikatakan sudah berharga 7 Juta! lebih mahal daripada Kos Majlis perkahwinan keseluruhannya.

Ketuk-Ketuk Bersama Abg Dini 2011

Assalamualaikum..

Hai semua apa khabar? Mr.PiNgu actually lom tido lagi. Sekarang ngah lepak kat umah member yang bernama Abg Dini. Esok dia anjurkan Open House so kitorang datang membantu apa yang patut. baru pas kupas bawang. pedih-pedih mata nih.

Pesta Konvokesyen UTM 2011 ada Heliza AF!

Salam..

Hye apa khabar semua? Hari ni nak cerita sedikit mengenai Pesta Konvokesyen Universiti Teknologi Malaysia tahun 2011. Ia telah dirasmikan semalam, 21 hb september dan akan berakhir pada 28 September. Biasanya, Pesta Konvo akan dirasmikan oleh Yang Amat Mulia Sultanah Johor. Semalam saya tak pergi so saya tak tahu sapa yang merasmikan.

Album Anuar Zain 2011 mengandungi 8 lagu


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO

Akhirnya saya jumpa juga maklumat tentang album terbaru Anuar Zain. Sangat teruja! Jeles sangat sebab ada antara rakan-rakan saya telah mendapatkan album ni. So far, saya masih belum nampak album terbaru Anuar Zain 2011 ini di peti rak kedai cakera padat di tempat saya. Hope adalah nanti =)

Kemalangan Mustahil Dielakkan?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Thanks for visiting my iGLoO

Setuju tak kalau saya cakap bahawa kemalangan itu memang tidak boleh dielakkan. Kalau hari ini anda berjaya mengelak kemalangan namun akan datang belum tentu kan? Inilah yang dialami oleh kebanyakkan orang sama ada kemalangan di tempat kerja, kemalangan jalanraya dan sebagainya.

Anak Lelaki Mati Kerana ibu bapanya melarang minum air 5 Hari

Salam..

Saya sangat sedih jika membaca apa jua bentuk berita yang berbentuk penyiksaan. Sebagai seorang manusia yang penyayang dan sangat mudah mengasihan, saya cukup terkilan. Hari ini saya telah terbaca tentang kekejaman pasangan suami isteri yang menghukum anak mereka untuk tidak minum selama 5 hari gara-gara masih terkencing dalam seluar.

Album Terbaru Anuar Zain 2011


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sari info dari iGLoO Mr.PiNGu

Setelah muncul dengan beberapa single yang berhantu, akhirnya Anuar Zain keluar dengan Album baru. Excited ni nak dengar! Sebelum ni, Anuar Zain telah keluar dengan Single Pertamanya, "Ku berjanji Kerna Cinta". Memang best giler. Then Single kedua lebih mantap dengan "Sedetik Lebih" yang merupakan Tema Filem Hikayat Merong Mahawangsa.

Problem Based Learning (PBL)

Salam semua..

Hari ini Mr.PiNGu nak menerangkan tentang satu kaedah pembelajaran yang dipanggil sebagai Problem Based Learning atau PBL. Basically, kaedah belajar ini telah mula diterapkan dalam beberapa subjek Universiti contohnya di UTM terutamanya untuk subjek makmal.

Tuhan Lebih Menyayangimu.. Ida..


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Kali ni nak menyentuh sedikit cerita tentang seorang rakan Mr.PiNGu yang sudah meninggal dunia beberapa bulan yang lalu. Semacam tidak percaya dia pergi meninggalkan kami selama-lamanya. Beliau merupakan seorang rakan sekursus semasa kami masih belajar di peringkat Ijazah Sarjana Muda. Namun, Tuhan lebih menyayanginya..

Facebook Application: Online Game - Burn Buddy

Salam..

dah petang-petang ni Mr.PiNgu masih tak balik ofis. Ada sikit kertas kerja nak diprint. Sementara nak print kertas kerja tu sempatlah nak berfacebook dan main online game. Hehe so kali ni nak bercerita tentang satu online game untuk facebook application yang cukup popular iaitu burn buddy.

Masuk Semester Baru Pengajian UTM

Salam..

Alhamdulillah.. Setelah lama bercuti, masuk jua semester baru untuk para pelajar di kebanyakkan IPT tempatan. Minggu ini masuk minggu kedua pengajian dan merupakan minggu pertama Mr.PiNGu bertugas setelah outstation seminggu di Kuala Lumpur. So far so good.

Niat Baik Tetapi Disalahertikan

Salam..

Syukur dipanjatkan kepada Allah kerana masih diberi kesempatan untuk bernafas di atas bumi-Nya ini. Pada kali ini Mr.PiNGu ingin menyatakan sedikit rasa terkilan akan sikap sebilangan manusia yang suka bersangka buruk terhadap orang lain. kadangkala kita berniat baik dalam sesuatu perkara namun telah disalah anggap oleh sesetengah pihak dan menyatakan kita ni teruk.