| FORUM | | GEMPAKZ | | LIRIK | | KARAOKE | | PROMOSI | | MyGK | | OSH |

+++++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL~ +++++

Khamis, 18 Disember 2014

Piala AFF 2014: Malaysia vs Thailand (Pemain Thailand jadi Famous?)

Charyl Chappuis >> Tiba-tiba menjadi sebutan di segenap ceruk laman sosial hari ini!

Hai semua! Malam tadi berlangsungnya Piala AFF 2014 yang menyaksikan Malaysia menentang Thailand. Saya yang tidak meminati Bola sepak juga terjebak untuk menyaksikan perlawanan ini kerana memenuhi permintaan rakan-rakan. Apa yang sedihnya, Malaysia gagal membawa kemenangan pada malam tersebut.

Malaysia tewas dengan Agriget 0-2

Malaysia pada awalnya dibelakang dengan kejayaan sepakan penalti pemain Thailand yang memakai Jersey nombor 7. Namun, ada yang menarik disebalik perlawanan ini.

Kali ini bukanlah Matyo yang disebut-sebut, akan tetapi, pemain pihak lawan yang tiba-tiba mendapat sebutan ramai yang kelakarnya gosip mengenainya tersebar dengan pantas. Disini saya lampirkan beberapa artikel yang sempat saya baca mengenai pemain Thai tersebut yang dikenali sebagai Charyl Chappuis:

Kacakkah? hehe not bad..

Ok! Gambar ni memang nampak beliau sangat kacak kerana menjaringkan gol kemenangan bagi pihak Thailand

Oooo... anak kacokan rupanya.. kacokan Mat saleh gitu ala ala Zain Saidin. Hehehe

Ha.. inilah gambar paling panas yang sibuk disebarkan sejak malam tadi. Yang aku peliknya, sekejap benar gambar ini tersebar tatkala habis sahaja perlawanan bola malam tadi. Dan aku dapat melihat melalui wechat juga facebook. Gigih betul rakyat Malaysia. Busy body betul. Suka sangat sebar gosip yang entah betul dan entah tidak. Boleh mengundang fitnah je. Ok nak dijadikan cerita, beliau dituduh sebagai GAY! Ok lah Ok lah.. Gambar kat atas tu dah back-up diorang.. kata dia orang adik beradik la so takpe la kan. Ntahla. Tapi mengikut mata aku ni yang masih terang tak pakai spek mata, muka diorang tiada persamaan. Itu satu hal. Satu hal lagi, aku sendiri tak akan memeluk dan mencium adik lelaki aku macam tu. Itu aku lah. Korang aku tak tahulah.

Pasal ni, no wonder lah. Kalau kecik-kecik tak dilatih takkan lah dah besar tetiber terer kan? Mestilah beliau telah melalui latihan yang keras sejak zaman kecil lagi untuk menjadi pemain handalan.

Haha.. kalau dah handsome and terkenal, mestilah ada orang minat kan? Macam Khairul Fahmi pemain Kelantan tu sekejap sahaja terkenal sebab wajah kacak. Tapi tak tahu follower beliau seramai ini atau tidak.

Ok.. FB fan Club ni tak ada yang nak dihairankan. Sesiapa boleh buka Fan Page mereka sendiri ataupun dibuka oleh peminat-peminat yang gigih atau fanatik.

Hahah ini lawak. tang mana ntah samanya dengan Cristiano Ronaldo. Kalau persamaan dari segi kacak tu mungkin bolehla kot. Sama-sama kacak.

Terbaik pencapaian beliau. Kalau dah dijadikan kerjaya apa yang nak dihairankan hehe.. Semoga beliau terus cemerlang.

Setiap orang ada impian. So ini adalah impian beliau semoga suatu hari nanti beliau berjaya mencapai impian beliau. Impian perlu disertakan dengan usaha!

Note: Aku masih teringat sepakan lipat ala-ala bermain sepak takraw oleh pemain Malaysia malam tadi. Malangnya, yang berjaya disepak bukanlah bola tetapi muka pemain Thai! er.... pitam!!

Sekian sahaja!


^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Rabu, 17 Disember 2014

Tamat Anime Naruto, Berakhirlah Satu Kegembiraanku


Kepada peminat setia Anime / Manga Naruto yang kemudiannya dikenali sebagai Naruto Shipudin, mesti sedia maklum bahawa anime yang telah diterbitkan pada tahun 1999 telah berakhir pada tahun ini setelah 15 tahun beraksi.

Aku mengenali Anime ini ketika aku mula belajar di Universiti Teknologi Malaysia sekitar tahun 2003. Ketika itu, aku terlihat rakanku menonton anime ini yang pada masa itu baru menjengah episod 70. Setelah menonton satu episod, aku rasa sangat tertarik. Dan setelah ini aku gigih mencari anime ini daripada awal untuk mengetahui jalan ceritanya.

Sebelum mengenali manga Jepun yang popular ini, aku adalah peminat setia komik China seperti Dewata Raya dan Alam Perwira. AKu selalu membayangkan bahawa komik cina ini dikartunkan namun tidak sangka Jepun telah mengambil langkah lebih awal dengan mengkormesialkan komik mereka ke bentuk Anime.

Anime Naruto adalah satu bentuk kegembiraan untuk aku selama ini. Perasaan teruja untuk mengetahui perkembangan setiap episod memang sentiasa dirasai. Setiap minggu aku tidak sabar untuk memuat turun siri terbaru. Naruto, yang merupakan kanak-kanak nakal tidak berbakat menunjukkan sesuatu kepada kita bahawa dengan usaha keras, impian boleh dicapai. Ia adalah tidak mustahil dengan usaha keras. Ini adalah satu motivasi diri yang bagus. Contohnya untuk kita sebagai pelajar, jika nak capai keputusan baik dalam peperiksaan, tidak ada jalan mudah melainkan mengulangkaji pelajaran tanpa mengenal erti jemu.

Berbalik kepada siri anime Naruto, ia berkisah tentang impian seorang pemuda yang ingin menjadi seorang Hokage, iaitu ketua Kampung yang dikenali sebagai Ninja Paling Kuat. Namun, ramai yang meragui kemampuannya kerana sejak kecil, dia merupakan pelajar tidak berbakat dan dibenci masyarakat kerana takdirnya yang menyimpan Rubah sembilan ekor di dalam tubuhnya.

Daripada seorang yang dibenci dan ditakuti, Naruto berusaha menjadi seorang insan yang disayangi dan diperlukan oleh semua orang selain menjadi Hero di kampungnya. Namun, cabaran utama Naruto ialah dengan mengembalikan rakannya, Sasuke ke jalan yang benar dari kesesatan. 

Cerita berakhir dengan pertempuran dasat antara Naruto dan Sasuka yang membawa kepada kehabisan tenaga kedua mereka. Sasuke mengaku kalah dan akhirnya mengakui jalan yang dibawa Naruto. Naruto kemudiannya menjadi Hokage setelah beberapa tahun jawatan itu dipegang oleh gurunya, Kakashi.

Jujurnya, saya teringin melihat sambungan cerita Naruto ini untuk generasi baru (generasi beliau dan anak-anaknya). Kita lihat semua ninja telah bersatu, membina keluarga dan melahirkan generasi-generasi pelapis. Naruto keseluruhannya merupakan satu komik hebat yang memberi motivasi, bukan sekadar hiburan bodoh. Itu sebab saya sangat menyukai Naruto. Sekarang, saya layan One Piece sahaja sebab cerita ini mempunyai jalan cerita lebih panjang dan juga sebuah Anime yang sangat menarik.

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Selasa, 16 Disember 2014

Persahabatan Perlukan Kepercayaan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pada saat ini saya belum lagi melelapkan mata. pelbagai perkara yang difikirkan. Salah satu perkara yang berlegar-legar didalam kepala saat ini adalah tentang erti persahabatan. Ramai orang yang tidak dapat membezakan antara kawan dan sahabat. Itu tidak mengapa. 

Bagi saya, apabila sudah menjadi sahabat, apa yang penting adalah sikap jujur, saling membantu antara satu sama lain, menutup aib sahabat, menceritakan hal-hal yang baik sahaja dan sebolehnya menutup kekurangan sahabat, dan paling penting membuang sikap suka buruk sangka, curiga dan ego. Semua sikap2 negatif ini jika ditanam dalam jiwa pasti akan membawa kepada kehancuran tali persahabatan.

Kerapkali kita melihat akan dua sahabat baik yang berkongsi susah senang akhirnya menjadi musuh, Dimana silapnya? Tentulah kerana adanya sikap-sikap negatif yang tidak dibuang dalam diri kita. Walaubagaimana pun setiap insan pasti ada kekurangan. Nobody is perfect justeru adalah sangat penting jika kita mengamalkan sikap-sikap yang baik, saling memperbaiki diri dari masa ke semasa.

Ketika artikel ini ditulis, saya melihat kehancuran dalam satu organisasi yang dianggap sahabat, hanya disebabkan sikap buruk sangka, cakap belakang dan tidak professional dalam menyelesaikan isu-isu berbangkit. Disebabkan gagal duduk semeja untuk mencari punca dan jalan penyelesaian, maka banyak isu yang menjadi samar-samar dan akhirnya menjurus kepada tanggapan yang salah dalam sesuatu situasi tersebut.

Sebagai orang Islam, saya sering mengingatkan diri kita tentang sifat-sifat mulia yang perlu diterapkan dalam diri. Sentiasa berbuat baik kepada insan lain dan sentiasa berfikiran positif. Jika ada kekhilafan, maka tegurlah secara berhemah tanpa melukakan hati pihak yang ditegur. Ada beza antara menegur dengan memalukan. Menegur seharusnya dengan lembut dan dilakukan secara hubungan komunikasi dua hala. Manakala memalukan merujuk kepada menegur seseorang individu dengan bahasa kurang sopan dan dilakukan di khalayak ramai. Justeru adalah baik jika kita menyelesaikan hal secara komunikasi dua hala secara berkesan tidak lagi menggunakan cara yang mungkin membawa niat memalukan insan tersebut.

Sebagai seorang manusia, saya inginkana agar persahabatan dan ukhwah sesama rakan-rakan terjalin baik selamanya, selagi hayat dikandung badan..

Sekian sahaja..

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Rabu, 10 Disember 2014

Menu Sihat di Luar Negara

Belek-belek laptop terpandang gambar lama, masa pergi attachment study di Sweden. Masih teringat keenakan masakan disana yang sihat. tak macam menu di Malaysia yang banyak sangat mengundang kegemukan. Hehe.. apapapun saya masih mencari cara untuk menghasilkan menu yang enak dan menyihatkan.. kalau ikutkan menu-menu kita memang enak cuma kurang menyihatkan. Masak rendang daging tanpa minyak? boleh? tentu tidak bukan. 

Walau apapun, kita kena balancekan kita punya menu harian untuk kekal sihat. Memang benar sesetengah menu memang tidak berapa baik untuk kesihatan kita tapi boleh ambil dalam kuantiti tidak banyak. Kalau di Sweden, mereka banyak menggunakan kaedah merebus dan memasak menggunakan  minyak zaitun.

Di Malaysia, kadar obesiti berada pada tahap sangat membimbangkan. saya juga salah seorang yang menderita obesiti saban hari. ahaha silap diri sendiri yang ambil makanan tidak seimbang. Dan kurangnya bersenam. Kita perlu ubah tabiat hidup kita untuk kekal sihat. Saya pun akan mulakan azam secepat mungkin untuk lebih sihat.

Menu: Ikan Salmon dengan pelbagai sayuran

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Selasa, 9 Disember 2014

Dimana Kapal MAS MH370?

Semakin lama semakin senyap. Masih tidak diketahui akan status kapal terbang MAS MH 370. banyak USAHA telah dilakukan namun hasilnya masih hampa dan menemui jalan buntu.Sekali lagi Pesawat MAS ditimpa bencana yang iaitu MH17.. Yang pasti MH17 diketahui statusnya sebagai pesawat yang diserang namun MH370 masih tidak diketahui.. Dan ramai yang mendoakan Pesawat MAS selamat.. walaupun mungkin tipis.. Sama-sama kita berdoa yang terbaik untuk MH370..


^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Ahad, 7 Disember 2014

Haiwan pun pandai Couple

Last time masa aku nak makan kat satu Restoran Fast Food, petang selepas hujan. Aku ternampak sepasang burung yang sangat sweet. Ala-ala kapel gitu. Bergurau senda atas batu. Ingat manusia je pandai couple and dating. Lepas tu aku terpandang ada lagi satu pasangan burung berdekatan situ. Apa-apapun memang sweet lah!~






^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Jumaat, 5 Disember 2014

Burung Punai Tanah di Halaman Rumah Kampung


Nampak tak gambar yang aku point anak panah merah tu? Itu sebenarnya gambar burung punai tanah. Burung ini sukar untuk ditemui namun saya bertuah kerana dapat menemui burung ini yang kebetulan sedang berjalan-jalan berdekatan rumah di kampung.

Burung punai tanah memiliki warna paruh yang lebih gelap berbanding punai biasa. Ia biasa berjalan di tanah namun ketika ia ingin terbang, ia akan terbang dengan cukup pantas melalui laluan menegak.

Burung punai tanah kebiasaannya membuat sarang di pokok-pokok yang rendang dan sarangnya cukup ringkas menggunakan ranting-ranting kayu.

sekian sahaja.

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Gambar Pokok Betik Dari Celah Batu

Beberapa bulan yang lepas, saya ada melawat rumah lama keluarga saya di Kampung Semerah. Biasalah setelah lebih 24 tahun saya tinggal disana, banyak kenangan yang tidak dapat saya lupakan. Sesekali, saya akan menjengah rumah lama yang semakin usang dan dimamah usia itu. 

Ketika menjelajah di ceruk rumah tersebut, saya terjumpa pokok petik yang tumbuh daripada celahan rekahan batu dinding rumah. Agak rare gambar ini. Saya tertanya-tanya bagaimana biji betik boleh berada dalam rekahan itu sehingga menumbuhkan anak pokok. Ini kuasa Allah. Tiada apa yang mustahil kan. Saya akan kongsikan lebih banyak lagi gambar menarik di blog ini. Tunggu..


^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Khamis, 4 Disember 2014

Serum Lebatkan Kening Misai Janggut

Hai! Aku punya kening yang nipis dan misai yang nipis janggut yang sejemput pendek kata apa2 bulu yang ada pada aku ni nipis-nipis belaka. Aku teringin nek memiliki kening yang hitam dan lebat. Jadi aku belilah serum ini. Beli dengan encik Zen Zyker. Pakai la juga kalau ingat. Nampak macam ada sedikit perubahan walaupun tidaklah ketara mana. Harga serum ini dalam RM 90 / bottle.

Aku masih ingat kes dimana ketika aku bersiar-siar ada pulak awek yang aku tak pernah kenal boleh tegur kening aku. Dia kata kening aku macam takde. Siot betul. Sebelum guna serum ni aku banyak guna petua-petua lebatkan kening seperti sapu daun lidah buaya, sapu air teh pekat dan sebagainya. Tak nampak pun kesan huhu..



^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Rabu, 3 Disember 2014

Resepi: Masak Lempeng

Assalamualaikum dan Salam sejahtera..

Last time aku ada la share gambar aku menghasilkan lempeng di wechat. Ada pula orang tanya macamana nak menghasilkan lempeng. Kuhhh semangat. Aku rasa tak boleh terima la orang yang tanya soalan ni. Bukan apa ni mesti jenis tak pernah langsung masuk dapur or at least tengok orang memasak. Nak hasilkan lempeng ni senang je la. Ni aku ajar satu-satu.

1- Sediakan tepung gandum. Kalau tak tahu pegi kedai tanya la tuan kedai runcit camne rupa tepung tu. Ni tepung yang aku guna. Ada banyak jenama lagi tu aku tak kisah la korang nak guna jenama apa janji korang jangan beli bedak buat lempeng sudah.


2- Masukkan Tepung gandum dalam bekas. Kalau korang nak sedap korang boleh campurkan tepung tersebut dengan udang, ikan bilis, bawang dan sayuran lain yang munasabah. Dan paling penting tambahkan sedikit garam ke dalam tepung tersebut.


3- Kemudian nak buat apa? Campurkan air sedikit dan kacaulah sehingga sebati. Bergantung pada citarasa korang nak tepung tu pekat atau cair. Dua-dua pun boleh.


4- Next, sediakan kuali untuk memasak. Masukkan sedikit minyak masak dan panaskan kuali.


5 - Ok ambil senduk dan mula masukkan acuan tepung yang korang buat tadi pada kadar yang munasabah dan mula meleperkan akan ia atas kuali. Kena selalu diterbalikkan untuk masak secara sekata dan mengelakkan terlalu hangus. Macam yang aku tunjuk dalam gambar dibawah:


6- Ok.. Kalau dah siap bolehlah korang hidangkan dalam pinggan.



7- Kalau takde kuah tak sedap la kan. At least kena ada kuah kari. Kalau takde kuah kari, korang boleh guna kuah sardin. Tak pun kalau malas sangat makan je dengan gula pasir. hahaha.. Masa ni ada orang sedekah kuah kari pada aku so aku tinggal panaskan je. Nyum-nyum


Ok! Siap sudah. Selamat mencuba!







^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PENGUNJUNG

Recent Comments Widget
Search