JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

Zul Ariffin Mengaku Salah dan Didenda 30 ribu ringgit

 


Gempar semalam berita mengenai Zul Ariffin didenda 30 ribu kerana mengaku bersalah atas pertuduhan memuat naik kandungan jelik di laman Instagramnya tular.

Pada pendapat saya, bagus dia mengaku salah dan semoga ia tidak diulangi oleh beliau dan orang lain.

Selain itu, ada pendapat yang menyatakan beliau tahu akan kesan dan akibat berbuat demikian. Dan mungkin sebab mahu marketing. Wallahualam. itu dari apa saya baca je.

Semoga perkara ini tidak lagi berlaku. Kerana beliau selibriti maka beliau mendapat perhatian. Namun begitu, ramai sahaja netizen yang melakukan perkara sama tanpa rasa bersalah. Semoga ia tidak menjadi budaya masyarakat kita yang mementingkan adab ketimuran dan sebahagiannya beragama Islam.

SEPANG: Pelakon lelaki popular, Zul Ariffin didenda RM30,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah memuat naik klip video bersifat sumbang di akaun Instagramnya Mac lalu.

Hakim Noorhisham Mohd Jaafar menjatuhkan hukuman itu terhadap Zul, 36, selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan itu.

Zul atau nama sebenarnya Zulkifli Ariffin didakwa memuat teaser klip ‘babak panas’ itu untuk siri yang akan ditayangkan di televisyen bertajuk “Perempuan Itu” pada 18 Mac.

Dia didakwa mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dengan penggunaan tidak wajar kemudahan atau perkhidmatan rangkaian yang memperuntukan denda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Sebelum itu zul tiba di Kompleks Mahkamah Sepang pada pukul 8.10 pagi dengan memakai sut berwarna kelabu gelap dengan diiringi beberapa individu dipercayai peguam dan pengurusannya.

Terdahulu, hantaran pelakon itu mengundang pelbagai reaksi orang ramai apabila klip video yang dimuat naiknya dikatakan tidak sesuai untuk dipertontonkan khususnya di Malaysia kerana mengandungi elemen sumbang.

Susulan itu, pelakon dan juga model itu menerima kecaman daripada netizen dengan rata-rata daripada mereka tidak bersetuju dengan tindakan memuat naik video itu. 

Kredit: Utusan Malaysia 


Kuala Lumpur adalah Bandaraya Tercantik di Dunia

Mungkin agak berlebihan kenyataan ini, namun, saya percaya Kuala Lumpur adalah antara Bandaraya paling cantik di dunia, terutamanya pada waktu malam hari. Skyrun Malaysia merakamkan sebahagian kawasan Kuala Lumpur Menggunakan Drone dan dapat dilihat kawasan-kawasan tumpuan yang sangat cantik. Semoga Kuala Lumpur terus maju.



Komen Juri dan Peribadi: Konsert Minggu 3 Gegar Vaganza 9

 


Komen Juri Konsert Minggu 3 Gegar Vaganza 9:

1) Dina Nazir (Laksamana Raja Di Laut - Iyet Bustaman)

Tok Naz: Nampak kesukaran Dina menyanyikan lagu genre yang Dina tak biasa. Tapi, persembahan minggu ini lebih baik daripada Minggu Lepas.

Komen Peribadi: Jiwa Dina bukan pada Irama Malaysia dimana beliau pun mengaku tidak pernah mempersembahkan lagu irama Malaysia. Kedengaran tidak selesa, agak kekok dan keras.


2) Haida (Nang - Iman Troy)

Komen Peribadi: Bukan lagu yang mencabar untuk pertandingan. Kesian Haida. 


3) Bob (Zhalika - Floor 88)

Komen peribadi: Persembahan yang memukau, kreatif dan bertenaga.

Bunda Hetty: Bob berhasil membawakan lagu ini.. Ada sikit-sikit... tempo... tapi masih OK.


4) Fuad Rahman (Gadis Melayu - Jamal Abdillah)

Tok Naz: Nampak semakin selesa, semakin menunjukkan taring. Nada tinggi memang forte kamu akan tetapi nada rendah perlu jaga-jaga. Dari nada tinggi ke rendah perlu baik. Jangan takut-takut menggunakan pentas sepenuhnya. Jangan lupa berkomunikasi dengan keempat-empat gadis melayu.

Komen Peribadi: Tiada Perbezaan ketara dengan Versi asal melainkan pada part akhir dia naikkan key dan tidak menarik di pendengaran saya. Vokal juga ada part-part yang kedengaran goyah.


5) Pat Candy (Cinta Gila - Juliana Banos)

Tok Ram: Kamu bertuah dapat genre lagu yang kena dengan kamu selama tiga minggu. Lagu ni berulang-ulang, perlu ubah attitude untuk setiap verse. Bagi menarik. Work harder and be stronger.

Komen Peribadi: Lagu ni fun dan sesuai dengan Pat, namun, beliau perlu lebih kreatif.


6) VE (Dari Sinar Mata - BPR)

Komen Peribadi: Saya suka lagu ni versi VE! Ni varu VE punya vibe. Vokal kedengaran lebih baik pada minggu ini. Mereka lebih confident dan selesa. Harmoni makin baik.

Bunda Hetty: Perlu ada pecahan suara, ada bass, baritone, tenor? Jika ada syair, perlu pecah jangnan solo. Perlu berlatih pecahan suara. Ada masa perlu bersama ada masa solo.


7) Jaclyn Victor (Perawan atau Janda - cita citata)

Tok Naz: Ada masa Jac kekok. Just enjoy. Jac ada sedikit masalah pada hidung.. Jac akui ada buat surgery. 

Komen Peribadi: Dangdut ni bukan Genre Jac tapi dia berusaha bawa dengan gaya beliau sendiri. Vokal dia ada nakal-nakal manja. Mantap still mantap. Ada part jac tergelak masa kak lina menari tu. Spoil sket.


8 ) Tomok (Hukum Karma - Wings)

Tok Ram: Juri menilai berdasarkan how you execute the song. Bila kamu tukar ia akan menjadi lebih sukar.


9 ) Asheed Def Gab C (Yang Penting Hepi)

Tok Naz: Asyik betul. Sebenarnya saya tengok je abang tak tulis apa pun. Sebab lain macam malam ni. Gelekkan nampak manis. saya suka bila abang nyanyi abang tahu buat apa abang boleh buat tidak terikut penyanyi asal.

Komen Personal: Menghiburkan. Walaupun bukan genre beliau namun macam best je beliau bawa.


10) Shila Amzah (Secangkir Madu Merah - Amelina, Iwan & Sheeda)

Bunda Hetty: Shila kelihatan Enjoy. Dangdut selalunya bunyi Ral. Tapi ada bahagian yang diubah kepada bunyi lain (Ghazal) ia cerdik untuk membezakan dengan penyanyi asal. Note dan Nada pass. Perlu lebih kuasai dan kuasai.

Komen Peribadi: Saya dengar seperti Shila tak begitu sesuai membawakan lagu ni. Terlalu kerap dia buat bunyi Ukk yang tajam pada hujung note. Ada juga kelainan shila cuba bawakan tetapi ada lenggok dia tidak begitu kemas.


11) Hazrul Nizam (Fatwa Pujangga)

Tok Ram: Lirik ada berbeza.. Amat ke sangat? Sebutan sangat jelas. Bagus! Feel dia kurang merdu. Just OK.

Komen Peribadi: Persembahan beliau sangat baik dan memukau. Feel sampai, lenggok semua cantik. Tone pon sedap. Lagu ini sangat sesuai dengan beliau.


12) Tom (Goyang Inul)

Bunda Hety: Jangan membelakngkan juri dan penonton. Ada gerakan Jaipong yang perlu berbeza kerana muziknya ada berbeza Vokal perlu dijaga kerana banyak Flat.

Komen Peribadi: Persembahan dia agak meyakinkan. Dan dia bagi all out. Bagus.

Ranking dan Markah Penuh Peserta Minggu 3 Gegar Vaganza 9

1) Shila Amzah (78.8%)

2) Bob Yusof (77.3%)

3) Hazrul Nizam (71.9%)

4) Asyeef Def Gab C (71.6%)

5) Jaclyn Victor (71.4%)

6) Tomok (66.8%)

7) Fuad Rahman (65.9%)

8) VE - (61.9%)

9) Dina Nadzir (61.7%)

10) Pat Candy (56.7%)

11) Tom (55.5%)

12) Haida (53.4%) - Tersingkir


Senarai Lagu Konsert Minggu 4 Gegar Vaganza 9

 


TEMA: AMAN DIMATA, DAMAI DIHATI (LAGU KEROHANIAN)


Nabil & Kak Lina Pompom (Syukur - Raihan)


1) Bintang Memukau Adabi: 

Shila Amzah (Pudar - Indah Ruhaila)

2) Bob Yusof (Sumaiyyah - Hijjaz)

3) Hazrul Nizam (Ku Mohon - Dato Shila Majid)

4) Asyeef Def Gab C (Andai Ku Tahu - Ungu)

5) Jaclyn Victor (You Raise Me Up - Secret Garden)

6) Tomok (Kau Yang Satu - Dato Ramli Sarip)

7) Fuad Rahman (Layang -layang terputus Talinya- Ally Cat)

8) VE - (Ruth Sahanaya - Kaulah Segalanya)

9) Dina Nadzir (Mewangi - Akim & The Majistret)

10) Pat Candy (Kembara di Tanah Gersang - Al Jawaher)

11) Tom (Hanya Satu - Nora)


Tersingkir - Haida

Ranking dan Markah Konsert 2 Gegar Vaganza 9 (2022)



1. Tomok (Janji Padamu) - 80.00%

2. Hazrul Nizam (Untukmu lbu) - 79.80%

3. Shila Amzah (Getaran Cinta Di Jiwa) - 78.90%

4. VE (Kasih Berubah) -74.50%

5. Jac (Gerimis Mengundang) - 74.40%

6. Pat Candy (Makhluk Tuhan Paling Sexy) - 69.30%

7. Bob (Kepulangan) - 64.50%

8. Dina (Ku Teruskan) - 61.40%

9. Asheed Def Gab C (Percayakan Siti) - 60.60%

10. Tom (Kemaafan Dendam Yang Terindah) - 59.90%

11. Fuad Rahman (Suara Cinta) - 57.90%

12. Haida (Di Sebalik Sejuta Wajah) - 57.80%

13. Roy Kapilla (Izinkan Selamanya Namamu Di Hati)- 53.20% (Tersingkir)

Komen Persembahan Minggu 1 Gegar Vaganza 9 2022

 



Komen Persembahan GV9 Minggu Pertama:


1-Cinta Sakti - DEF GAB C:

Menghiburkan. Macam show sendiri! Vokal masih best!


2- Hajat - Haida

Lagu beliau memang malar segar! Suara Haida ni Tone dia sedap. best!~


3- Tom - Lagu untuk Kuala Lumpur

Suara dia yang ada rock quality tu mmg agak best. Dia bakal bagi saingan mantap juga tahun ni. Teringat Nikki pula jenis energetic ni. Untuk persembahan tadi dia ada salah tempo sikit. sayang mesti kena tolak markah.


4- VE - Kerna Sayang

Rasanya sebab ahlinya pun baru maka pengalaman pentas kurang. I rasa banyak pitchy dan harmoni xberapa menjadi. bersepah dengarnya.


5- Roy Kapilla - Dikir Rambong

Persembahan yang menarik! Aku suka lagu ni. Plus persembahan dia memang mcm konsert bukan pertandingan. Fun Fun je.


6- Bob Yusof - Cinta Seorang Teman

Beliau Vokalis yang tak boleh disangkal lagi kemampuan. Pernah menggondol 5 pingat dalam WCOPA 2009 termasuk grand prize.  Cuma pada pandangan saya dia kekurangan aura je. Overall flawless perfromance~


7- Hazrul Nizam - Kaulah Segalanya.

Lagu ni salah satu lagu Fav aku masa Karaoke. Ada sikit aku rasa dia nyanyi macam xkena key. tapi feel dia terbaik.


8- Shila Amzah - Patah Seribu & Memori Tercipta.

Shila nama dia besar lepas dia banyak kejayaan. So, pertandingan ni agak bahaya kalau dia xbuat betul2. But Shila memang berbakat besar. Untuk malam ni ada sikit2 dia off gak tu. But not obvious. Harap dia xover confident. Overall good.


9- Pat Candy - Akanku Tunggu

Suka lagu ni. Catchy. Lagu ni femous masa zamanku muda remaja. Overall vokal dia masih best!~ Teringat Penyanyi Indonesia, Anggun sebab ada vive dia sikit. Vokal ada sikit2 je off. xkisah. enjoyy


10- Fuad Rahman - Bila Rindu

Lagu xpopular. Vocally dia kena lebih berhati2 sebab banyak off. Kalau tak berhati2 jadi calon awal tersingkir. Dia ada ability besar cuma kene kemaskan lagi.


11- Tomok - Meraung / Sejarang Mungkin Berulang

Seorang penyanyi yang dah lama membina nama. Pertandingan ini juga akan bagi tekanan besar buat tomok lebih-lebih lagi dia masih agak aktif dalam industri. Biasa jadi juri / pengkritik juga. Persembahan dia baik sebab dia artis berpengalaman. 


12- Dina Nazir - Cinta Datang Lagi

Bila Naib Juara Malaysia Idol perform. Wow! Dina ni saingan sangat kuat untuk Jac masa MI. cuma Jac makin cemerlang through Final. Untuk harini Dina, good!~ cuma lagu dia agak average untuk show kemampuan sebenar  Vokal dia.


13 - Jaclyn Victor - Di bawah Pohon Asmara & Gemilang

Tak perlu diperkenalkan lagi kemampuan beliau!~ Beliau artis bergred A+++.  She just Slay!!!!!! 

Tugasan Konsert Minggu 2 Gegar Vaganza 9 (2022)


1- Jaclyn Victor - Gerimis Mengundang (Slam)

2- Shila Amzah - Getaran Cinta di Jiwa (Liza Hanim)

3- Tomok - Janji Padamu (Exist)

4- Dina Nazir - Ku Teruskan (Siti Sarah Raissuddin)

5- Bob Yusof - Kepulangan (Razis Ismail)

6- Roy Kapilla - Izinkan Selamanya Namaku Dihati (E.Y.E)

7- Pat Candy - Makhluk Tuhan Paling sexy (Mulan Jameela)

8- VE - Kasih Berubah (Ferhad)

9- Haida - Di Balik Sejuta Wajah (Shima)

10- Fuad Rahman - Suara Cinta (Mega)

11- Tom - Kemaafan Dendam yang Terindah (Aishah)

12 - Asheed (Def Gab C) - Percayakan Siti (Exist)

13 - Hazrul Nizam - Ibu (Exist)


Nabil & Elly Mazlein - Kini Kau Tiada (Sarimah)

Ranking dan Markah Konsert 1 Gegar Vaganza 9 (2022)


1-Jaclyn Victor (Di Bawah Pohon Asmara & Gemilang)-88.40%

2-Shila Amzah (Patah Seribu & Memori Tercipta) -85.00%%

3-Tomok (Sejarah Mungkin Berulang & Meraung)-84.10%

4-Dina Nadzir (Cinta Datang Lagi) - 83.80%

5-Bob Yusof (Cinta Seorang Teman)-83.60%

6-Roy Kapilla (Dikir Rambong) - 70.60%

7-Pat Candy (Akan Ku Tunggu) - 68.40%

8-VE (Kerna Sayang & Tunggu)- 67.10%

9-Haida Hasnan (Hajat) - 65.70%

10-Fuad Rahman (Bila Rindu) -63.70%

11-Tom (Lagu Untuk Kuala Lumpur) - 61.50%

12-Asheed Def Gab C (Cinta Sakti) - 61.20%%

13-Hazrul Nizam (Kaulah Segalanya)-56.20%

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2022

Admin letak sini jadual pembayaran Gaji Kakitangan awam tahun 2022 untuk rujukan diri sendiri dan pembaca. ☺😁




Bersedekah tidak mengurangkan Harta


Dari Jabir bin Abdullah RA ia berkata; Rasulullah SAW bersabda:
"Setiap kebaikan adalah sedekah. Dan di antara bentuk kebaikan adalah kamu menjumpai saudaramu dengan wajah yang menyenangkan. Dan kamu menuangkan air dari baldimu ke dalam bejana milik saudaramu."
(Hadith Riwayat At-Tirmidzi)

Bersedekalah kerana sesungguhnya apa kita sedekah akan kekal di sisi Allah SWT...

مَا عِنْدَكُمْ يَنْفَدُ ۖ وَمَا عِنْدَ اللَّهِ بَاقٍ 

"(Sebenarnya) apa yang ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah tetap kekal".
(An-Nahl: 96)

Justeru, ayuh bersifat rahmah dengan menyediakan diri untuk bekalan di akhirat dengan memiliki sifat dermawan. Infaqlah walaupun harta yang kita miliki sedikit. Perbanyakkan sedekah dan infaq, pelajari ilmu untuk di amalkan dan disampaikan kepada orang lain. Didiklah anak agar menjadi anak yang soleh...

Pesanan Buat Dato Aliff Syukri

Assalamualaikum. 

Aku sebenarnya agak terkilan dengan sikap dato' Aliff Syukri yang tidak habis-habis menimbulkan kontroversi.

Terbaru, beliau telah memuat naik video berjoget dengan Baby Shima secara tidak manis dengan berpakaian yang tidak elok.

Baby Shima berpakaian seksi tarian mengundang fitnah. So, apa sebenarnya Dato Aliff Syukri nak membuktikan setelah beliau telah ada segala-galanya kekayaan, kemewahan. Kalau nak kata marketing beliau dah ada bisnes yang telah dikenali seluruh Malaysia jadi Sebenarnya dato aliff syukri nak apa lagi? Nak membuktikan apa?

Saya berharap Dato Aliff Syukri boleh berhenti untuk membuat segala bentuk video kontroversi yang tidak sihat. Ada banyak cara lain untuk viral... banyak cara lain untuk popular bukan dengan tidak baik saja.

Sekian.

3 Cara Paling Berkesan untuk Kurus


Ramai orang nak kurus tetapi tidak tahu caranya. Mari kita list 3 tips untuk kurus secara sihat:

1- Minum banyak air kosong.


Air kosong memiliki kalori sifar. Minum air dengan banyak akan membantu kita mengurangkan lapar dan dahaga sekaligus mengurangkan keinginan untuk makan dengan banyak. Air ksosong yang mencukupi penting untuk meningkatkan matabolism bagi membakar lemak.


2- Ambil banyak Protein.

Protein memberikan rasa kenyang dan membantu tenaga dibakar dengan lebih effective. 


3- Berjalan.

Aktiviti berjalan membantu untuk menukarkan lemak kepada tenaga berbanding berjogging yang mana tenaga diambil daripada gula.


Jom ikuti tips kurus daripada Doktor Sani:



Ketidaktentuan Ekonomi Malaysia: Kejatuhan Nilai Ringgit

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan berita tentang kejatuhan nilai ringgit berbanding USD.  Hal ini menyebabkan harga barang-barang keperluan harian di Malaysia telah meningkat.

Rakyat telah diingatkan untuk sentiasa merancang kewangan dan berjimat-cermat dalam perbelanjaan. Dahulukan keperluan bukan kemahuan.

Kejatuhan nilai ringgit pasti  menyebabkan kadar inflasi di negara kita meningkat. Jika nilai ringgit terus jatuh, ia akan memberikan kesan sangat buruk terhadap perkembangan ekonomi di Malaysia sekaligus menyebabkan kuasa membeli penduduk Malaysia berkurang. 

Justeru rakyat Malaysia perlu sentiasa beringat dan menyediakan payung sebelum hujan bagi menghadapi segala kemungkinan terhadap ketidaktentuan ekonomi di negara kita.

Bagaimana Kriteria penampakan anak bulan Hari Raya?


"Saudi dah umum raya Isnin. Indonesia dah ucap salam lebaran. Negara kita macam mana?"

✳1. Seperti yang dijangka, polemik tarikh Hari Raya sudah pun timbul. Punca utama pada tahun ini adalah kerana kriteria kebolehnampakan anak bulan Malaysia telah berubah hasil keputusan autoriti agama di negara kita.

✳2. Sebelum netizen menjadi mufti, perlu faham dulu tentang falak serba sedikit. 

[Pertama], perbezaan Hari Raya antara negara tidak hanya bergantung kepada perbezaan matla' sahaja. Ada tiga pembolehubah yang membuatkan pengisytiharan Hari Raya berbeza antara negara iautu:

💠1. Matla': Mengikut negara kita berada. Masing-masing menerima kedatangan bulan dan matahari pada masa yang berbeza. 

Duduk di Malaysia, kena ikut matla' Malaysia. Tak boleh ikut Saudi. Sama seperti waktu solat. Duduk di Malaysia, tak boleh berbuka ikut waktu Jepun.

💠2. Kaedah: yang popular ada tiga tapi yang lebih ditil ada empat iaitu:

🔶️a. RUKYAH HAKIKI: Cara paling old school. Nampak anak bulan ketika tenggelam matahari 29hb, terus isytihar Raya esoknya. Tak nampak, cukupkan 30hb dan isytihar Raya lusanya.

🔶️b. HISAB HAKIKI: Bergantung penuh pada perkiraan matematik dalam membaca peredaran bulan dan matahari. Tak tengok bulan langsung. Cara ini digunakan untuk penentuan bulan yang tidak berkait dengan ibadah fardu. Sebab tu kita dah ada taqwim setahun terus.

🔶️c. RUKYAH MAAL HISAB: Kaedah hybrid antara a dan b. Kalau nampak anak bulan, terus isytihar. Kalau tak nampak, pakai kaedah hisab pula.

🔶️d. IMKANUL RUKYAH MAAL HISAB: Lebih kurang kaedah c. Cuma kalau anak bulan tidak memenuhi kriteria kebolehnampakan, mereka tak akan buat cerapan. Terus guna kaedah hisab.

💠3. Kriteria kebolehnampakan anak bulan: Ini bahagian yang orang susah sikit nak faham. Ia berbeza mengikut matla'. Ia ditentukan dengan mengambilkira kedudukan matahari dan bulan. 

Bulan terima cahaya dari matahari. Jika kedudukan matahari di matla' Malaysia tidak memungkinkan cahayanya dipantul oleh permukaan bulan, maka tak akan nampak anak bulan.

✳3. [Kedua], Matla' adalah perkara qat'iy/thabit. Takkan berubah kecuali kalau daratan bumi beralih, putaran bumi atas paksi berubah atau peredaran bumi, matahari dan bulan lari dari orbitnya. Agak mustahil.

Kaedah dan kriteria pula adalah perkara ijtihadiy. Terpulang kepada autoriti agama di negara masing-masing dalam menentukan kaedah dan kriteria mana yang mereka patut gunapakai.

Bab kaedah dan kriteria inilah yang banyak timbul khilaf di kalangan pakar. Mana satu kaedah paling menepati ajaran Islam. Mana satu kriteria yang paling menepati bacaan saintifik.

✳4. [Ketiga], Malaysia menggunapakai kaedah Rukyah dan Hisab. Kriteria pula adalah jarak tegak 5.5° dan jarak sendeng 6.4°. Tiada lagi kriteria usia anak bulan.

✳5. Ini merupakan kriteria terbaru yang dipersetujui oleh autoriti agama di semua negeri dalam Malaysia sebagaimana dicadangkan oleh MAPIM. Kalau ikut kriteria dulu; ketika matahari terbenam, ketinggian anak Bulan di atas ufuk, tidak kurang dari 2° dan jarak lengkungannya (antara Bulan dan Matahari) tidak kurang dari 3°. Atau ketika bulan terbenam, umur anak Bulan tidak kurang dari 8 jam selepas ijtimak berlaku.

Kriteria lama ini adalah kriteria lapuk yang dicadangkan oleh Istanbul hampir 100 tahun dahulu.

✳6. Perubahan kriteria inilah yang menimbulkan polemik bagi mereka yang tak faham. Tetapi jika kita melihat secara ilmu, kriteria terbaru ini lebih tepat berbanding sebelum ini. Persatuan Falak Syar'ie telah mencadangkan umur anak bulan mestilah tidak kurang dari 15 jam. Rekod terpendek anak bulan pernah kelihatan pada tarikh cerapan di langit Malaysia adalah 14 jam manakala rekod terpendek dunia adalah 12 jam. 

8 jam adalah sangat mustahil dan sangat tidak saintifik.

✳7. Apa yang menyedihkan, terlalu ramai Ruwaibidhoh yang mula bercakap bagi menimbulkan polemik dikalangan masyarakat awam. Mereka menimbulkan keraguan yang tidak patut sehingga orang awam mula bertelagah dalam perkara yang mereka tidak tahu.

✳8. Lebih menyedihkan, agamawan turut terlibat menimbulkan polemik ini termasuk golongan berprofil tinggi seperti mufti. Padahal, tentu dia sendiri yang terlibat dalam mengendorse kriteria baru ini di peringkat negeri masing-masing. Kenapa tiba-tiba pertikai di media sosial pula?

✳9. Polemik yang ditimbulkan ini adalah amat bahaya kerana ia melibatkan soal ibadah fardu umat Islam. Kalau ada pentaasub mereka terud anggap autoriti agama kita salah, maka mereka cenderung untuk tidak berpuasa pada hari Isnin 2 Mei kerana anggap sudah 1 Syawal. Mereka juga cenderung untuk berpuasa 6 pada 3 Mei nanti. 

Golongan yang sengaja timbulkan fitnah ini akan tanggung dosa orang awam jahil yang meninggalkan puasa Ramadhan dan melakukan puasa pada Idulfitri, kalau orang awam buat kerana percaya pada mereka. 

✳10. Jangan terlalu prejudis terhadap autoriti agama. Bukan nak kata mereka selalu betul. Tetapi kalau nak kritik, kritiklah dengan ilmu. Tegurlah dengan manhaj teguran yang betul. Ambil kira fitnah yang mungkin timbul. 

Bukan main sentimen yang mengelirukan orang awam. Tak perlu bandingkan dengan negara-negara lain kerana mereka punya matla', kaedah dan kriteria tersendiri. Respon agamawan yang tidak matang hanya mendedahkan kejahilan kalian. Level mufti pun masih nak populis.

✳11. Saya dahulupun ada kritik mengenai kriteria lapuk dulu. Tetapi selepas mengambil kira kesan ibadah orang awam. Tahun 2019 saya komen mengenai penentuan anak bulan Zulhijjah, itupun selepas Raya Haji supaya tak beri kesan kepada ibadah puasa Arafah dan pengharaman puasa Aidil Adha dan Hari Tasyrik. 

Ikutkan ada lagi nak kritik, tapi perubahan terbaru ini sudah cukup baik untuk diterima. Saya sokong dan ucapkan syabas!

✳12. Saya harap autoriti agama kita tidak goyang dengan tekanan yang cuba diberikan. Berpegang teguh atas asas ilmu yang betul. Jangan pedulikan celaan orang mencela. Inilah dunia akhir zaman, berpegang pada amanah ilmu akan dianggap pengkhianat. Pengkhianat agama pula dianggap benar. Menggenggam agama ibarat menggenggam bara api. Ruwaibidhoh di mana-mana.

✳13. Bagi orang awam, sepatutnya mereka beriman dan beramal sahaja dengan firman Allah SWT:
وَإِذَا جَاۤءَهُمۡ أَمۡرࣱ مِّنَ ٱلۡأَمۡنِ أَوِ ٱلۡخَوۡفِ أَذَاعُوا۟ بِهِۦۖ وَلَوۡ رَدُّوهُ إِلَى ٱلرَّسُولِ وَإِلَىٰۤ أُو۟لِی ٱلۡأَمۡرِ مِنۡهُمۡ لَعَلِمَهُ ٱلَّذِینَ یَسۡتَنۢبِطُونَهُۥ مِنۡهُمۡۗ وَلَوۡلَا فَضۡلُ ٱللَّهِ عَلَیۡكُمۡ وَرَحۡمَتُهُۥ لَٱتَّبَعۡتُمُ ٱلشَّیۡطَـٰنَ إِلَّا قَلِیلࣰا﴿ ٨٣ ﴾
Apabila datang kepada mereka sesuatu berita mengenai keamanan atau kecemasan, mereka terus menghebahkannya. Padahal kalau mereka kembalikan sahaja hal itu kepada Rasulullah dan kepada - "Ulil-Amri" (autoriti) di antara mereka, tentulah hal itu dapat diketahui oleh orang-orang yang layak mengambil keputusan mengenainya di antara mereka. Jika tidaklah kerana limpah kurnia Allah dan belas kasihanNya kepada kamu, pasti kamu menurut Syaitan, kecuali sedikit sahaja (iaitu orang-orang yang teguh imannya dan luas ilmunya di antara kamu).
[An-Nisa':83]

(Alang Ibn Shukrimun)

🔷️Artikel lain di Telegram: https://t.me/alangibnshukrimun

Covid-19 SOP Status starting 1 May 2022

 Refer to KKM announced new relax Covid-19 SOP starting 1 May 2022, here is a short summary on the relaxed SOPs:

1. Covid-19 patients need to be isolated for seven days but may be released on the fourth day if a professionally administered RTK-Antigen test comes back negative.

2. Entry to all premises will be allowed regardless of vaccination status.

3. Wearing face masks is still mandatory indoors and in public transport, including e-hailing services.

4. The wearing of face masks is not required outdoors but is “strongly encouraged”

5. MySejahtera check-ins are no longer required for entering premises and public areas.

6. Covid-19 patients and those under quarantine are barred from entering all premises.

7. Physical distancing is encouraged but no longer mandatory.

8. Shaking hands is allowed but one is advised to use a hand sanitizer or wash their hands immediately after.

9. Fully vaccinated travellers aged 13 and above as well as those who have contracted Covid-19 in the past 60 days can enter the country without taking Covid-19 tests before and after arrival.

10. Travellers aged 12 and below do not have to undergo Covid-19 tests upon arrival regardless of their vaccination status.

11. Travellers who have not been fully vaccinated will still need to be tested before and 24 hours after their arrival.

12. Non-Malaysian travellers will no longer need to have Covid-19 insurance to enter the country.


Kes Basikal Lajak: Siapa yang Salah?

Kita telah dimaklumkan akan keputusan mahkamah baru-baru ini tentang kemalangan melibatkan pemandu wanita berbangsa Cina dan 8 orang penunggang basikal lajak di Johor Bahru, iaitu beliau dipenjara selama 6 tahun dan lesen memandu digantung.

Pertamanya, saya bersimpati kepada mangsa keluarga mangsa namun pada masa sama geram, gagal memahami bagaimana remaja-remaja usia sedemikian bermain basikal lajak pada pukul 3 pagi, sedangkan sepatutnya itu adalah masa tidur bagi kanak-kanak seusia mereka. Adakah keluarga tidak pernah menghalang anak anak mereka keluar malam? Jika dahulu, saya tidak pernah keluar malam sesuka hati kerana ayah akan merotan saya. Tapi, mengapa ibu bapa sekarang tidak tegas? Tidak sayangkah mereka pada anak-anak remaja mereka?

Saya sering menggunakan laluan kemalangan maut tersebut dan sangat memahami keadaan jalan tersebut. Jika saya memandu di kawasan tersebut biasanya memang akan memandu dengan kelajuan sederhana. Bayangkan jika kita sedang memandu tiba-tiba ada segerombolan remaja di tengah jalan. Adakah kita pernah terfikir perkara tersebut? Dan mampukah kita mengelak daripada kemalangan itu?

Pemandu wanita tersebut sesungguhnya tiada niat membunuh. Beliau menjadi mangsa keadaan. Keadaan yang sukar diterima akal. Ya tiada sesiapapun inginkan kemalangan. Namun, ia berlaku juga. Beliau mungkin terkejut dan tidak menyangka wujud kumpulan remaja melepak di jalan tersebut di waktu yang mana sepatutnya semua remaja seusianya sedang tidur dirumah.

Adakah remaja tersebut bermain basikal lajak tanpa pengetahuan ibu bapa? Ataupun ibu bapa tidak pernah melarang anak-anak mereka bermain basikal lajak? Amat mustahil untuk ibu bapa tidak tahu anak mereka bemain basikal lajak. Siapakah yang membelikan basikal tersebut? Dimana basika itu disimpan? Biasanya dimana ia dimainkan? Saya hairan.

Saya berharap kejadian seumpama ini tidak lagi berlaku. Semoga menjadi pengajaran buat semua.

Shila Amzah (Rambutan) Juara The Masked Singer 2


Daripada awal netizen sudah dapat meneka bahawa individu di sebalik costume rambutan adalah Shila Amzah kerana beliau memiliki Karekter suara yang tersendiri. 

Sebelum ini Shila Amzah telah memenangi Juara bersama kumpulan SOG di Anugerah Juara Lagu 37 menerusi Lagu Pelukan Angkasa.

Kini tidak lama selepas, kini, Shila Amzah melakar kejayaan dengan Menjuarai The Masked Singer 2. 

Tahniah diucapkan buat Shila Amzah yang diketahui berbakat besar. Semoga lebih banyak kejayaan bakal beliau cipta selepas ini.

Ulasan Kisah Viral Prof Uitm dan B40

 


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Isu ni memang tengah panas. Dengan Viralnya video tersebut maka berbondong-bondonglah netizen yang tak tahu pucuk pangkal menyerang profesor tersebut dengan pelbagai makian dan hinaan sedangkan ini isu tertutup yang lebih kepada mendidik.

Iya, bahasa digunakan agak keras dan saya rasa ia adalah hak individu. Tapi, hal ini sepatutnya hanya habis di kelas kenapa sibuk nak diviralkan keluar??

Kalau ibu ayah kita geram sangat kat kita pun kadang terkeluar perkataan-perkataan tak elok kepada kita tapi selepas ini, mereka OK. Mereka tetap bagi kita makan minum cukupkann keperluan kita sayang kita. Kita tak perlu nak hebohkan ke umum kerana ia hal yang hanya patut berlaku dan habis di dalam rumah.

Saya harap netizen ubah sikap, ubah mentaliliti jangan sikit-sikit nak di Viral. Tak banyak benda elok akan berlaku dengan kuasa Viral ni. Kalau nak viral, viral benda baik-baik, yang boleh memberi keharmonian dalam hidup bermasyarakat.

Saya tumpang simpati atas apa yang berlaku.

Kepada yang Viral tu tahniah. Anda dan kumpul banyak saham dosa ye. Dah viral pandai delete akaun. Baling batu sembunyi tangan. Baguslah tu.

Tahniah Elica Paujin, Juara Big Stage 2022

Elica Paujin merupakan Penyanyi Sabah yang pernah Menjuarai Mentor Milenia. Kini, beliau mengulangi kejayaan terdahulu dengan merangkul sebagai Juara Big Stage musim terkini.

Walaupun gagal memberi persembahan baik pada konsert separuh akhir sehingga ditempatkan di bottom 3, Namun beliau bangkit kembali dengan membawakan lagu berhantu daripada Marsha berjudul Cinta sekaligus menambat hati para juri dan penonton di rumah.

Tahniah diucapkan 👍👍

Minggu ke-3 Big Stage. Apa berlaku? Han Byul muncul sebagai Juri?

Hai korang menonton tak konsert big stage untuk minggu ketiga? Minggu ini telah menampilkan juri juara, iaitu bekas juara bigstage musim terdahulu. Lihatlah aksi han byul dengan Datuk Seri Siti Nurhaliza dikerusi juri. Lebih menarik, lagi han byul cuba komunikasi menggunakan bahasa Melayu semasa memberikan komen kepada para peserta.  Terbaik dan wajar dipuji.

Persembahan daripada peserta cukup hebat. Ada yang menunjukkan peningkatan yang menunjukkan penurunan.  Saya agak tertarik dengan persembahan peserta terakhir iaitu Aisha Retno yang menyanyikan lagu popular Allahyarham siti sarah raissuddin iaitu kesetiaan.  juri tetap iaitu Datuk Siti Nurhaliza dilihat tidak dapat menahan air mata dan menangis. Dato Seri Siti Nurhaliza memaklumkan bahawa beliau teringat kepada allahyarham siti sarah raissuddin.

Juri tetap kedua iaitu Ajai juga hampir Kehilangan kata-kata.  Awalnya Ajai meminta para penonton untuk sama-sama menyedekahkan al-fatihah kepada Allahyarham siti sarah raissuddin.  Ajai mendakwa bahawa Raisuddin mempunyai vokal yang tiada gantinya. Aisha Retno telah membawakan lagu tersebut dengan sedap. Kedua-dua juri tetap iaitu Datuk Seri Siti Nurhaliza dan juga Ajai memberikan markah 75 kepada  Aisha Retno.

Peserta yang menjadi tumpuan para netizen iaitu Mami jerung membawakan lagu yang pernah dipopularkan oleh juri tetap kita Dato Seri Siti Nurhaliza yang berjudul bicara menghiris kalbu namun begitu mendapat kritikan yang membina daripada penyanyi tersebut itu Dato Seri Siti Nurhaliza di mana beliau mengajar Mami jerung untuk menyanyi dengan lebih lembut dan menambahkan vibrato lagu-lagu berentak Balada dan slow.

Moga peserta semua dapat memberi persembahan  lebih baik untuk persembahan minggu-minggu seterusnya

Iqbal Zulkifli Muncul di Big Stage. Dato Siti tak tahu bagi Markah. Ajai straight to the Point

Kepada sesiapa yang mengikuti rancangan realiti TV big stage pada musim ini, pastinya akan tertarik kepada salah seorang peserta mencetuskan kontroversi iaitu Iqbal. Iqbal membuat kemunculan pertama apabila  menJadi peserta ke-12  dalam program tersebut. 

Pada awalnya, pengumuman telah dibuat bahawa terdapat seorang peserta misteri yang akan bertanding dan akan menjadi peserta ke 12. Justeru, peserta yang tidak diumumkan daripada awal ini mencuri perhatian penonton.

Saya juga yang menonton big stage pada minggu pertama sangat terkejut dengan kemunculan Iqbal sebagai salah seorang peserta big stage.  yang perhatian ialah apabila presiden netizen yang dilantik iaitu Dato Seri Vida diketahui umum bekas majikan Iqbal dan juga pernah mencetuskan atau pun kontroversi apabila mereka didakwa sedang asyik bercinta. Namun begitu, di big stage hanyalah bertahan sehingga dua minggu sahaja apabila iqbal diumumkan tersingkir pada konsert minggu kedua.  Iqbal yang menyanyikan lagu Ketahuan daripada kumpulan Matta Band hanya meraih markah rendah daripada kesemua juri menyebabkan beliau tersingkir. 

Semoga Iqbal mengambil Pengalaman ini sebagai pengajaran yang berguna semua orang sebagai penyanyi.


Peserta & Tema Lagu Final Gegar Vaganza 8 (GV8)

Tema GV8 Minggu ke-10 (Akhir) : 

(Lagu untuk Battle Round : Kami Rappers / Bangun / Gangnam Style)

1. Aweera
(Solo : Beggin)
(Duet : Sepi bersama Liza Hanim)

2. Nikki
(Solo : Terasing)
(Duet : Mengapa bersama Idayu)

3. Aliff Aziz
(Solo : Sampai Syurga)
(Duet : Dealova bersama Hafiz Suip)

4. Azan Scan
(Solo : Seribu Tahun Takkan Mungkin)
 (Duet : Dilema bersama Shiha Zikir)

5. Adibah Noor
(Solo : Seroja)
(Duet : Kau Di Hatiku bersama Dato Zainal Abidin)

6. Suki Low
(Solo : Titanium)
(Duet : Jera bersama Shila Amzah)

Tersingkir : Ani Mayuni & Shidee

Konsert Minggu-8 Gegar Vaganza GV8

Gegar Vaganza GV8 minggu kelapan menyaksikan pelawak senior sa-ya yang dianggotai oleh Saiful Apek dan Yasin tersingkir. 

Dengan memperoleh markah sebanyak 58.20,  ini telah berada di tangga terakhir pada konsert minggu kelapan telah tersingkir.

Sementara itu satu-satunya peserta berbangsa Cina iaitu Suki Low perolehi markah tertinggi dengan persembahan yang cukup menyakinkan. Penyanyi lelaki Pujaan ramai yang berasal daripada Singapura iaitu Aliff Aziz mengekalkan persembahan yang baik dengan berada di tempat kedua. Manakala, Penyanyi yang  terkenal dengan vokal lantang iaitu Aweera telah merampas kedudukan di tempat ketiga pada minggu ini.

berikut merupakan senarai Penuh markah untuk semua peserta pada minggu kelapan konsert GV 8.

Shuib nak cari isteri baru, Salahke??

Assalamualaikum. Hari ini aku nak bincang sikit tentang satu topik yang mana netizen sibuk Pasal jodoh orang lain. Aku terpanggil untuk berbicara tentang perkara ini apabila membaca tentang soal Shuib yang sedang berkenalan dengan seorang wanita.

Beliau mengatakan bahawa beliau sedang berkenalan dengan seorang wanita. Sebagai lelaki beliau perlukan seorang perempuan untuk menjadi isteri dan ibu kepada anak-anaknya. Dan bagi saya perkara ini adalah lumrah kehidupan. Mencari pengganti bukan bermaksud bahawa beliau tidak mencintai arwah isterinya tetapi Setiap yang hidup perlu meneruskan kehidupan. Kita digalakkan untuk berkahwin secepat yang mungkin setelah kematian pasangan kita. Kerana ingatlah perkahwinan itu sesuatu yang berkah dan diredai Allah.

Jadi tidak perlulah nak komen bahawa mencari pasangkan bermaksud tidak mencintai ataupun suami yang telah meninggal dunia. Seperti yang saya katakan tadi, yang hidup perlu teruskan hidup yang telah pergi dikenang di dalam memori.

Doakan yang baik baik untuk shuib ya.

Dato Aliff Syukri Sembuh Covid-19, Ingin Rakam Single Terbaru?


Aku selalu terbaca headline Daripada M Star Online. Aku rasa headlines headline daripada M Star Online selalu Mengundang kecaman netizen. Satu contoh adalah tentang Dato Aliff Syukri.

Rasanya netizen sedia maklum tentang Dato Alif Syukri bercita cita untuk menjadi seorang penyanyi. Beliau juga telah mengeluarkan beberapa single yang viral di channel YouTube.

Baru-baru ini,  netizen dikejutkan bahawa Datuk Alif Shukri telah dijangkiti wabak covid-19. Beliau dikhabarkan telah dijangkiti sehingga tahap-3. Tetapi, Datuk Aliff Syukri dikhabarkan telah sembuh daripada wabak covid19.

Namun begitu, beliau bercadang keluar dengan single terbaru beliau kerana mendakwa netizen sangat merindui suara beliau. Saya Membaca berita ini hanya rasa krik krik saja. Siapa agaknya yang merindui suara Dato Aliff Syukri? Wallahualam.

Secoret tentang Gegar Vaganza 8

Sekarang ini sedang berlangsung konsert Gegar Vaganza 8 atau GV8 yang telah memasuki minggu ketujuh. Hanya Tinggal beberapa minggu sahaja lagi sebelum kita akan sampai ke konsert final Gegar Vaganza 8.

Gegar vaganza adalah salah satu program nyanyian realiti yang melibatkan penyanyi-penyanyi lama yang sudah lama tidak aktif dalam bidang nyanyian. Salah satu perkara yang positif tentang program ini adalah dengan memperkenalkan kembali artis-artis yang mungkin sudah dilupakan oleh peminat industri seni. Ini juga medium untuk artis-artis terpilih untuk menunjukkan kemampuan masing-masing menyanyikan lagu dalam pelbagai genre yang diberikan.

Tahun ini memperlihatkan artis-artis berbakat besar yang menyertai pertandingan ini seperti Adibah Nor, Aliff Aziz, Suki Low,  Nikki Palikat,  azan scan,  dan ramai lagi.

Salah satu cabaran besar dalam pertandingan ini adalah setiap artis perlu menunjukkan kemampuan dan kreativiti dalam menyampaikan lagu tugasan yang diberikan pada setiap minggu. Mereka perlu bersaing sesama mereka untuk merebut tempat ke minggu seterusnya. Peserta yang mendapat markah terendah kemungkinan besar akan disingkirkan tersebut seterusnya gagal Mara ke konsert seterusnya.

Salah satu peserta favourite adalah Bandi Amuk. Namun, beliau juga gagal untuk ke separuh akhir kerana tersingkir pada konsert minggu ketujuh. Ini menunjukkan bahawa program ini cukup sengit dan mereka yang berjaya melakukan yang terbaik sahaja akan terus mara ke minggu terakhir. Ia juga bergantung kepada rezeki samaada mereka mampu membawakan lagu dengan baik atau tidak.

Tahun ini memperlihatkan juri berbakat besar, Datuk Syafinaz selamat dan juga bonda hetty kos endang  sebagai juri tetap. Saya agak tertarik dengan komentar yang diberikan oleh bonda Hetty Koes Endang yang mana sangat positif dan selalunya bersifat untuk membantu peserta memperbaiki persembahan masing-masing. Diharap  para peserta dapat mengambil nasihat yang diberikan untuk digunakan dalam persembahan persembahan akan datang.  selain itu, nasihat-nasihat yang diberikan oleh bunda Hetty Koes Endang boleh juga dijadikan rujukan oleh penyanyi-penyanyi lain yang mungkin menonton konsert tersebut dan juga para peminat industri seni.

GV8: Ranking Minggu ke-7 dan Lagu Minggu ke 8

Tema GV Minggu 8 : Ku Petik Bintang-bintang (lagu dari OST filem/drama & loghat)

1. Nikki Palikat
(Zheng Fu - Na Ying)

2. Aliff Aziz
(Rapuh - Nastia)
 
3. Suki Low
(You Are My Everything - Gummy)

4. Azan Scan
(Right Here Waiting - Richard Marx)

5. Ani Mayuni
(Ngajat Tampi - Noraniza Idris)

6. Shidee
(Di Ambang Sore - S. Effendy)

7. Aweera
(Dia - Qody Rani)

8. Adibah Noor
(Dhoom Machale (Dhoom) - Sunidhi Chauhan)

9. SAYA
(Blues Terengganu Kita - Iklim)

Tersingkir : Bandi Amuk

12 Lagu Layak ke AJL36

12 lagu yang berjaya ke pentas Anugerah Juara Lagu 36 #ajl36 :

• Mimpi - Haqiem Rusli
• Sepi - Aina Abdul
• Nafas Cinta - Aina Abdul & Khai Bahar
• Boneka - Ernie Zakri
• Purnama - Naim Daniel
• Pelukan Angkasa - SOG & Shila Amzah
• Intan Payung - Bunga & Noraniza Idris
• Salahku - Yonnyboii
• Aewo - Shiha Zikir & Noki
• Lara - Hael Husaini, Naim Daniel & Haqiem Rusli 
• Angkara - Siti Nordiana
• Cinta - Marsha