JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL ++

Ayuh Pelajar-pelajar tingkatkan disiplin diri anda


Salam. Pingu hari ni nak mengomel pasal sikap pelajar. ACtually Pingu mengajar di sebuah pusat Tuisyen di JB. Pusat Tuisyen tu pun da glemer sebab pernah masuk Surat Khabar (Termasuk Cikgunya juga macam I ni Big Grin)

Ok.. Straight to the main topic. Actually Pingu sangatlah kecewa dengan sikap pelajar yang belajar sambil lewa sahaja. Walaupun hanya mengajar di pusat tuisyen ini secara sambilan namun sebagai guru, kita mahukan pelajar kita mendapat yang terbaik dan berharap akan kejayaan anak didik mereka didalam peperiksaan. Namun apa yang anda lihat realiti kehidupan pelajar-pelajar kita sekarang!

Ramai pelajar saya yang suka ponteng kelas. Saya sangat sedih sebab ibu bapa mereka menghabiskan wang yang banyak untuk menghantar anak-anak mereka mendapatkan pendidikan yang lebih di luar sekolah namun apa yang diberi oleh anak mereka? Mereka menipu ibu bapa mengatakan datang ke pusat tuisyen tetapi sebenarnya melencong ke tempat lain. Pernah saya tangkap pelajar saya berdating dengan kekasih semasa waktu kelas atas report saya terima. Apa cerita ni??

Dalam gambar diatas, saya snap semasa saya sampai dikelas. Hairan! Tiada pelajar yang sampai di kelas walaupun kelas sudah hampir bermula. Rat-arata datang lambat. Semangat saya yang berkobar-kobar untuk mengajar sedikit tertanggu dan jatuh merudum. Kecewa sangat.

Ok.. Dah la datang lambat, bila saya tanya sudah buatkah homework? Saya yakin hampir semua memang tidak membuat kerja rumah yang saya suruh. Bagaimanalah nak berjaya dalam peperiksaan kalau bersikap malas sebegini?

Ok. Satu lagi yang saya bengang ialah apabila pelajar tak mahu menumpukan perhatian semasa saya mengajar. bukak buku tapi tangan kat bawah main sms siap senyum-senyum gelak-gelak lagi! eii geramlah!

So kepada pelajar-pelajar yang dikasihi, tingkatkan motivasi diri anda kalau mahu berjaya! Ingat kesusahan anda menuntut ilmu sekarang akan terbalas apabila anda meningkat dewasa kelak. Sekian sahaja.