JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL ++

Isnin, 25 April 2011

Ayuh Pelajar-pelajar tingkatkan disiplin diri anda


Salam. Pingu hari ni nak mengomel pasal sikap pelajar. ACtually Pingu mengajar di sebuah pusat Tuisyen di JB. Pusat Tuisyen tu pun da glemer sebab pernah masuk Surat Khabar (Termasuk Cikgunya juga macam I ni Big Grin)

Ok.. Straight to the main topic. Actually Pingu sangatlah kecewa dengan sikap pelajar yang belajar sambil lewa sahaja. Walaupun hanya mengajar di pusat tuisyen ini secara sambilan namun sebagai guru, kita mahukan pelajar kita mendapat yang terbaik dan berharap akan kejayaan anak didik mereka didalam peperiksaan. Namun apa yang anda lihat realiti kehidupan pelajar-pelajar kita sekarang!

Ramai pelajar saya yang suka ponteng kelas. Saya sangat sedih sebab ibu bapa mereka menghabiskan wang yang banyak untuk menghantar anak-anak mereka mendapatkan pendidikan yang lebih di luar sekolah namun apa yang diberi oleh anak mereka? Mereka menipu ibu bapa mengatakan datang ke pusat tuisyen tetapi sebenarnya melencong ke tempat lain. Pernah saya tangkap pelajar saya berdating dengan kekasih semasa waktu kelas atas report saya terima. Apa cerita ni??

Dalam gambar diatas, saya snap semasa saya sampai dikelas. Hairan! Tiada pelajar yang sampai di kelas walaupun kelas sudah hampir bermula. Rat-arata datang lambat. Semangat saya yang berkobar-kobar untuk mengajar sedikit tertanggu dan jatuh merudum. Kecewa sangat.

Ok.. Dah la datang lambat, bila saya tanya sudah buatkah homework? Saya yakin hampir semua memang tidak membuat kerja rumah yang saya suruh. Bagaimanalah nak berjaya dalam peperiksaan kalau bersikap malas sebegini?

Ok. Satu lagi yang saya bengang ialah apabila pelajar tak mahu menumpukan perhatian semasa saya mengajar. bukak buku tapi tangan kat bawah main sms siap senyum-senyum gelak-gelak lagi! eii geramlah!

So kepada pelajar-pelajar yang dikasihi, tingkatkan motivasi diri anda kalau mahu berjaya! Ingat kesusahan anda menuntut ilmu sekarang akan terbalas apabila anda meningkat dewasa kelak. Sekian sahaja.

31 ulasan:

  1. nad nak tanye la.. yg ni xde ke dlm forum pingu??
    nad x jmpe la.. :s

    BalasPadam
  2. yeke.. agaknya xmasukkan dlm forum kots.. hehe xsemua yg dlm blog ada dlm forum and xsemua yg ada dlm forum ada dlm blog.. ikut kerajinan dan juga kesesuaian hehe

    BalasPadam
  3. ada la nad.. nad je yg xjumpe.. nad xabes pusing forum lagi haha.. ni dia link:

    http://gempakz.org/showthread.php?tid=1584

    BalasPadam
  4. ow ade eh.. byk sgt la... x abh psg2 lgi.. kdg2 sesat nad taw..hukhuk..

    BalasPadam
  5. hahaha tu la I sorg leh tour semua tempat hehe maklumlah I can creator hehehe

    BalasPadam
  6. eik ne leh sme kn i ngan u.. pe la pingu..
    yg pasai ni nad komen kt forum taw.. he3.. :)

    BalasPadam
  7. hahahaaaaa.. lalaa.. ades.. latelykan my visitor makin jatuh la. sedey2.. xtau nape... huhu help me to create interesting topics.. OKAY~

    BalasPadam
  8. tq nad.. muahhh muahhh hehheee

    BalasPadam
  9. ayok! pengsan nad kejap sbb tekejut.. hikhik.. adeh..

    BalasPadam
  10. haha suke la tue.. opsss

    BalasPadam
  11. aip2.. ne de suke2 ni. mandai jek.. dush2..

    BalasPadam
  12. hehe yela.. blush2 terkejut hehe

    BalasPadam
  13. eik.. mne ade........................ :s

    BalasPadam
  14. hehe eleh malu la tu hiuu

    BalasPadam
  15. arrgghhhhhhhhh... menci pingu! hu!

    BalasPadam
  16. hehe alalal majuk la tu jgn benci2 dikuatiri akan jd cinta hehee

    BalasPadam
  17. ops2.. bahaye tu! tamo curang2.. he3.. :p

    BalasPadam
  18. hehee curangilah hati ini.. belaian cinta tak suci nan terluka.... dedaunan keguguran dahanya kerapuhan bunga-bunga cinta.. layu dipusara

    BalasPadam
  19. eik pndai2 je die ubah lirik eh.. hikhik..

    BalasPadam
  20. x sedap woo.. cube try test nyanyi.. :D

    BalasPadam
  21. nape i try sumbang je... hikhik.. :p

    BalasPadam
  22. sb nad xde bakat nyanyi haha

    BalasPadam
  23. hehe yela... saje je.. cabar nad nyanyi lagu goyang Inul cepat2!

    BalasPadam
  24. uik seksi u i nyanyi.. hikhik.. xbule3.. nnt u tegoda lak.. :D

    BalasPadam
  25. hehe.. I suke lagu goyang inul best2

    BalasPadam
  26. wah.. mseti pingu slalu nyanyi sambil goyang2 kan..? :p

    BalasPadam
  27. haha xdela.. penah dengar kawan I nyanyi mmg best je hahaa kelakar

    BalasPadam

Terima kasih kerana melawat BLOG Mr.PiNGu. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...