JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

Ranking Komuniti gempakZ berdasarkan Alexa.com




Hai! Kawan-kawan...
Petang ini Mr.PiNGu ingin berkongsi sedikit apa itu Alexa.com. Mungkin ramai diantara anda yang sudah sedia maklum tentang laman web ini. Ringkasnya, Alexa.com merupakan laman web yang boleh digunakan untuk mengetahui Kedudukan sesuatu laman web di peringkat dunia / sesebuah negara. Alexa akan mengira traffic sesuatu website dalam tempoh 1 bulan dan 3 bulan. Ranking ditentukan berdasarkan traffic selamat 3 bulan. Namun begitu, Alexa sangat rajin kerana hampir setiap hari lama web ini akan update Raking terkini website kita.

Mr.PiNGu dengan rasa rendah dirinya ingin berkongsi maklumat traffic dalam laman web yang Mr.PiNGu bangunkan. Komuniti gempakZ yang telah menggunakan jenama baru telah dirasmikan pada 1 Ogos 2010, kira-kira 9 bulan yang lalu. Walaupun belum sampai setahun berlalu, website ini sudah mampu memperoleh trafik yang cukup membanggakan. Mr.PiNGu percaya anda yang telah lama berkecimpung dalam dunia blog atau website pastinya lebih tinggi ranking anda. Mr.PiNGu agak mencemburui anda. Tapi tidak mengapa kerana Mr.PiNGu percaya kejayaan adalah berkat daripada usaha tidak pernah kenal putus asa. Bukankah begitu?

OK daripada gambar diatas (ranking hari ini, jumaat 29 April), Komuniti gempakZ memperoleh Ranking dunia pada 409,862 dan Ranking di Malaysia 2,463. Walaupun pada satu ketika traffic Komuniti gempakZ lebih baik dari hari ini tapi biasalah turun naik Ranking adalah berdasarkan bilangan visitor yang melawat. Untuk memperoleh traffic yang stabil dan Ranking yang baik bukanlah mudah jika Komuniti kita belum dikenali. Huhuu

Baiklah, jika anda berminat untuk mengetahui ranking untuk mana-mana website yang anda sukai, anda boleh masuk disini dan letakkan sahaja url website yang anda ingin check. Selamat mencuba!

http://www.alexa.com

23 ulasan:

  1. now ranking dunia makin baik.. tapi nak naikkan ranking Malaysia memang susah.. maklumlah di Malaysia pun ramai betul Blogger yang gigih setiap hari update blog. Nak bandingkan dengan saya yang mals ni xderla.. hehee... but hopefully one day Blog ini boleh maju ^_^

    BalasPadam
  2. amin3.. rjin2kan jari anda ye.. ^_^

    BalasPadam
  3. nad: hehe rajinkan pomot gak yer~! hehee

    BalasPadam
  4. uik?? kita kna jugak rjin ke?? hukhuk.. :p

    BalasPadam
  5. hahha.. yela.. kekee baru namanya membantu wakakaa

    BalasPadam
  6. lama xnampak nad. nad makin xrajin la.. huhuhu

    BalasPadam
  7. bukan tak rjin la pingu..nad dr pagi wat kije umah.. smpai petang baru abih.. petang nad balik da.. leh on9 umah nenek jek. kalo nad tdo umah nnk baru nad on9 malam.. hukhuk... :s

    BalasPadam
  8. eh? yeke? ngape kat umah neek je leh online? umah sendiri takleh? maju betul neek nad dr family nad hehee

    BalasPadam
  9. iye... he3.. sbb abg spupu pasang kt umah nnk.. umah nad mne ade lgi.. :s

    BalasPadam
  10. suh la abg sepupu pasang di rumah nad juga =p

    BalasPadam
  11. :p.. umah nad telefon pun xde lagi.. :s

    BalasPadam
  12. erk?? kesian.. Umah pingu di kampung pun xde telefon.. sebab semua org dlm rumah paki telefon bimbit.. mak ayah adik2.. hahahaa kelas tak?

    BalasPadam
  13. xle bla tu.. nad kan baru pindah.. mse tu xde line ag..

    BalasPadam
  14. hehee.. adik darjah 6 pun pakai HP! -_-

    I dlu start dpt pegang HP masa umur 18 tau!@ huhu

    BalasPadam
  15. uik i pgg mase umo 15 thun tu.. ala.. bese la.. budk2 sekarang.. ank sedare nad darjah 2 ade da.. ade fb lagi tu.. adeh.. xle bla.. eh adik pingu darjah 6 ke?? :o

    BalasPadam
  16. uik keciknya... yang sulong umo bape??

    BalasPadam
  17. ayok.... jauhnye ..hukhuk..

    BalasPadam
  18. 33-12=21 haah la jauh gak.. heheeeeeee

    BalasPadam
  19. aik baru pasan ke?? adeh..

    BalasPadam
  20. hehe da laam pasan cume xkira betul2 jer.. hahaa

    BalasPadam

Terima kasih kerana melawat BLOG Komuniti gempakZ. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^