JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL ++

Ranking Komuniti gempakZ berdasarkan Alexa.com


Hai! Kawan-kawan...
Petang ini Mr.PiNGu ingin berkongsi sedikit apa itu Alexa.com. Mungkin ramai diantara anda yang sudah sedia maklum tentang laman web ini. Ringkasnya, Alexa.com merupakan laman web yang boleh digunakan untuk mengetahui Kedudukan sesuatu laman web di peringkat dunia / sesebuah negara. Alexa akan mengira traffic sesuatu website dalam tempoh 1 bulan dan 3 bulan. Ranking ditentukan berdasarkan traffic selamat 3 bulan. Namun begitu, Alexa sangat rajin kerana hampir setiap hari lama web ini akan update Raking terkini website kita.

Mr.PiNGu dengan rasa rendah dirinya ingin berkongsi maklumat traffic dalam laman web yang Mr.PiNGu bangunkan. Komuniti gempakZ yang telah menggunakan jenama baru telah dirasmikan pada 1 Ogos 2010, kira-kira 9 bulan yang lalu. Walaupun belum sampai setahun berlalu, website ini sudah mampu memperoleh trafik yang cukup membanggakan. Mr.PiNGu percaya anda yang telah lama berkecimpung dalam dunia blog atau website pastinya lebih tinggi ranking anda. Mr.PiNGu agak mencemburui anda. Tapi tidak mengapa kerana Mr.PiNGu percaya kejayaan adalah berkat daripada usaha tidak pernah kenal putus asa. Bukankah begitu?

OK daripada gambar diatas (ranking hari ini, jumaat 29 April), Komuniti gempakZ memperoleh Ranking dunia pada 409,862 dan Ranking di Malaysia 2,463. Walaupun pada satu ketika traffic Komuniti gempakZ lebih baik dari hari ini tapi biasalah turun naik Ranking adalah berdasarkan bilangan visitor yang melawat. Untuk memperoleh traffic yang stabil dan Ranking yang baik bukanlah mudah jika Komuniti kita belum dikenali. Huhuu

Baiklah, jika anda berminat untuk mengetahui ranking untuk mana-mana website yang anda sukai, anda boleh masuk disini dan letakkan sahaja url website yang anda ingin check. Selamat mencuba!

http://www.alexa.com