| FORUM | | GEMPAKZ | | LIRIK | | KARAOKE | | PROMOSI | | MyGK | | OSH |

+++++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL~ +++++

Selasa, 6 September 2011

Cara Nak Elakkan Entry Blog di Copy Paste

Salam..

Lama tak tulis tutorial blog. Kali ini Mr.PiNGu nak kongsi satu tips untuk mengelakkan entry blog korang dicopy paste sesuka hati. maklumlah bagi pengusaha blog yang sejati korang akan pastikan entry korang betul-betul asli dan berkualiti namun dengan sewenang-wenangnya orang copy paste dan tak bagi kredit seolah-olah entry tersebut mereka yang punya. sakit jiwa kan?

Ok. Kalau sebelum ini ramai yang menggunakan kaedah "Cannot Right KLik". Mr.PiNGu pernah guna kaedah ini namun a little bit annoying apabila orang tak boleh nak buka multiple pages dalam blog kita. So, penyelesaian yang lebih baik ialah dengan menghilangkan function highlight isi blog menggunakan mouse. So, kalau tak boleh nak highlight isi-isi blog so tak boleh la nak copy paste. namun, anda boleh membuka multiple page dalam satu masa kerana right klik masih lagi enable. So, ini penyelesaian yang lebih baik. saya baru menggunakannya.

Kalau korang nak try sila copy paste code dibawah. tapi mesti xleh copy kan so kenalah taip semula. hehe.. Kalau malas korang google je mesti jumpa punya code seperti ini. Sekian sahaja:


<script type="text/javascript">

var omitformtags=["input", "textarea", "select"]

omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){

if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)

return false

}

function reEnable(){

return true

}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")

document.onselectstart=new Function ("return false")

else{

document.onmousedown=disableselect

document.onmouseup=reEnable

}

</script>

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

8 ulasan:

ordinary Girl. berkata... |Reply|

???????? susahnya~~

Izyan Yan Cinnamon berkata... |Reply|

hehe tengkiu..menjadi..:)thz for this toturial..i ilke..

Mr.PinGu berkata... |Reply|

hehe welcome2.. sowi la kalau xleh copy sbb sy da letak coding elak highlight.. byk org copy paste xbg credit huhu

QasehSuci berkata... |Reply|

info yg bagus tapi susah nak copy patutnya kat coding tu bagi leh copy...kan senang!

Mr.PinGu berkata... |Reply|

QasehSuci: ehhee sy tak reti lak nak wat camtu huhuhu.. maaf sgt2 keke =p

YaNg NuR aQiLaH AnK ShApIeE DAN aRpAh berkata... |Reply|

bole ke klau saya nk letak pada website bukan nyer blog??

Mr.PinGu berkata... |Reply|

@YaNg NuR aQiLaH AnK ShApIeE DAN aRpAh

boleh! saya juga meletakkan kod ni pd website sy =)

eryzazaihasra berkata... |Reply|

saya cuba tp xleh lah..boleh bg taustep by step tak? lepas copy code tu semua kena paste kt mana ye?

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawat BLOG Mr.PiNGu. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PENGUNJUNG

Recent Comments Widget
Search