| FORUM | | GEMPAKZ | | LIRIK | | KARAOKE | | PROMOSI | | MyGK | | OSH |

+++++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL~ +++++

Selasa, 6 September 2011

Cara Nak Elakkan Entry Blog di Copy Paste

Salam..

Lama tak tulis tutorial blog. Kali ini Mr.PiNGu nak kongsi satu tips untuk mengelakkan entry blog korang dicopy paste sesuka hati. maklumlah bagi pengusaha blog yang sejati korang akan pastikan entry korang betul-betul asli dan berkualiti namun dengan sewenang-wenangnya orang copy paste dan tak bagi kredit seolah-olah entry tersebut mereka yang punya. sakit jiwa kan?

Ok. Kalau sebelum ini ramai yang menggunakan kaedah "Cannot Right KLik". Mr.PiNGu pernah guna kaedah ini namun a little bit annoying apabila orang tak boleh nak buka multiple pages dalam blog kita. So, penyelesaian yang lebih baik ialah dengan menghilangkan function highlight isi blog menggunakan mouse. So, kalau tak boleh nak highlight isi-isi blog so tak boleh la nak copy paste. namun, anda boleh membuka multiple page dalam satu masa kerana right klik masih lagi enable. So, ini penyelesaian yang lebih baik. saya baru menggunakannya.

Kalau korang nak try sila copy paste code dibawah. tapi mesti xleh copy kan so kenalah taip semula. hehe.. Kalau malas korang google je mesti jumpa punya code seperti ini. Sekian sahaja:


<script type="text/javascript">

var omitformtags=["input", "textarea", "select"]

omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){

if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)

return false

}

function reEnable(){

return true

}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")

document.onselectstart=new Function ("return false")

else{

document.onmousedown=disableselect

document.onmouseup=reEnable

}

</script>

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

8 ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawat BLOG Mr.PiNGu. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PENGUNJUNG

Recent Comments Widget
Search