| FORUM | | GEMPAKZ | | LIRIK | | KARAOKE | | PROMOSI | | MyGK | | OSH |

+++++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL~ +++++

Khamis, 8 Disember 2011

HAAK: Data dalam i-Phone Hilang setelah Update Version terbaru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. WeLCoMe to my iGLoO!

Sekarang ni tengah StreSS sangat-sangat.. Alkisahnya pagi tadi my Officemate suruh I update version terbaru aplikasi  iPhone daripada iTune. Katanya ada banyak kelebihan. saya pun dengan ghairahnya pi la inStall iTune kat PC and Start update ke Version terbaru. Akan tetapi after siap everything baru perasan something went wrong!

What happened? Sebenarnya kalau nak update version yang paling latest sedangkan U punya version kuno, silalah backup semua data-data dalam iphone U terlebih dahulu. Macam I, semuanya telah hilang. Sakit jiwa jadinya. Bukan sahaja nombor telefon malahan semua aplikasi yang saya install sama ada yang free atau berbayar hilang sama sekali. Kalau free tu tak la ralat sangat akan tetapi banyak juga yang saya beli. >.<

Selain itu, saya ni jenis yang suka simpan maklumat penting dlm notepad i-Phone ni. Kira mudah nak akses la. Apabila dah jadi macam ini nak buat macamana? habis maklumat-maklumat penting hilang! After this saya akan outstation ke Seremban 4 hari. Dah booking hotel siap-siap tetapi booking number saya simpan dalam handphone. Now dah hilang apa saya nak buat. Peninglah!

Ok.. Moral of the story, silalah back up apa-apa data penting bukan sahaja dalam bentuk softcopy malahan perlu hardcopy juga. Sediakan satu buku yang merekodkan segala maklumat penting anda supaya in case kalau data hilang anda masih ada back up. Sekian sahaja daripada saya.

### Jiwa Kacau ini Malam ###

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

9 ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawat BLOG Mr.PiNGu. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PENGUNJUNG

Recent Comments Widget
Search