JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

Pulau Angker ( Anak Patung)

Kisah pulau ini sungguh misteris. Orang sekitar mengatakan pulau ini angker dan berhantu. Tidak ada yang tahu jelas bagaimana sejarah penduduk pulau ini, namun yang pasti pulau ini dipenuhi boneka-boneka yang dimutilasi. Wujudnya pun jadi menyeramkan. Pernah nonton film boneka setan "Chaky Dolls", nah kira-kira seperti itulah mengesankan suasana horror.
Pulau angker ini terletak di sebuah kanaldi selatan Mexico City. Orang Spanyol menyebutnya, "La Isla de laMunecas". Cerita-cerita yang berkembang tentang pulau ini berbau mistik dan takhayul. Anehnya itu justeru menarik orang datang ke sana.

Unik dan menyeramkan! Itulah kesan setiap pengunjung yang datang kesana. Hampir semua pohon yang tumbuh di sana digantungi boneka-boneka yang tidak utuh lagi. Sejumlah wartwan melaporkan, mereka merasa tidak nyaman ketika berkunjung ke sana. Seolah-olah ada mata yang selalu mengawasi ke mana pun mereka bergerak. Bulu roma mereman dan merinding.


Konon, dulunya pulau itu merupakan kediaman seorang pertapa bernama Don Julian Santana. Meski ia telah menikah, namun entah kenapa dia memilih menghabiskan 50 tahun hidupnya menyendiri di pulau ini. Khabarnya, Don Julian mengaku,ia selalu dihantui oleh hantu gadis kecil yang tewas tenggelam di salah satu kanal di sekitar pulau.Beberapa orang mengatakan, Don Julian inilah yang menaruh boneka-boneka itu, menggantungnya di sekitar rumahnya dengan maksud menenangkan roh budak cilik yang terus menerus menghantui hidupnya.Ironisnya, Don Julian ditemukan tewas oleh keponakannya pada tahun 2001 di lokasi kanal tempat di mana budak itu tewas tenggelam. Kini Pulau Boneka itu menjadi kawasan tempat paling aneh di dunia.


Sejumlah pengunjung mengaku mereka mendapat bisikan-bisikan aneh dari boneka-boneka itu ketika menjejakkan kaki di pulau itu. Bisikan seperti desiran angin itu seolah mengatakan, anda harus membawa hadiah bila datang ke sana. Hadiah itu untuk menenangkan jiwa mereka.

5 ulasan:

 1. agk mnyramkn ye.. nad tkut kalo ptg2 yg macam ni.. hukhuk.. tak suka..

  BalasPadam
 2. pingu tak seram la... nad seram... wekk.. :p

  BalasPadam
 3. hehe.. naank patung je. bukan sweet pun.. hehee

  BalasPadam
 4. eik ni xde kna mengena ngan sweet la..! >_<
  ce tengok mte ptung ni.. kn mcm mte org tu.. sebab tu nad tak suka..

  BalasPadam

Terima kasih kerana melawat BLOG Komuniti gempakZ. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^