| FORUM | | GEMPAKZ | | LIRIK | | KARAOKE | | PROMOSI | | MyGK | | OSH |

+++++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL~ +++++

Jumaat, 19 Februari 2010

Jual Beli melalui eBAY

dr posting sorang reseller eBAY:

Quote:
sy sebagai seorang 'seller' di ebay dan juga lelong.com.my..meh nak citer mcmana cara2 nak beli brg di Ebay

-pertama sekali mesti tgk profile seller tersebut..tgk dia punya feedback..kalau byk yg bg -ve tu...baik ler tak yah nak beli..kat dalam feedback yg pembeli kasi tu,kita boleh gak tgk brg apa yg diorng dah beli n harganya..kalau semua feedback memuji2 jer seller tu..pastu feedback semua +ve,kira genuine seller ler ...

-kalau di Ebay ni,transaction tak berapa nak secure sgt berbanding di lelong.com.my. sebabnya semua org boleh register free dan dalam byk2 ebay pulak..ebay m'sia jer yang listing nya free..so ramai lah jugak kaki2 penipu kat luar sana suka jual brg kat dlm ebay m'sia..kalau ebay lain,setiap brg yg nak dijual kene byr fees.so..susah sikit ler nak kene tipu..

-kalau nak beli kat luar (international),better bayar guna PayPal..hanya PayPal sj yg secure.kalau org tu suruh guna Western Union..jgn lah guna..itu nampak sgt penipu..kalau nak buat wire transfer pun boleh,tapi chrage dia mahal..better guna PayPal..

-melalui pengalaman sy,kaki penipu kat luar sana byk 'nigerian' dan 'africanas'.so better elak berurusan dgn diorang..

-setiap kali nak log in Ebay,make sure masuk sendiri www.ebay.com, atau sentiasa tgk URL betul..jgn guna link yg sampai kat dalm email..semua tu byk yg penipu..diorang create satu link,yg bila kita klik sebijik mcm dlm ebay (cuma URL jer yg lain,tp biasa org selalu tak perasan benda ni),then bila kita login diorng dah amik password kita..so berhati2 lah..

tu jer pesanan2 yg berguna utk pengguna baru di Ebay


Quote:
lupa pulak nak cerita pasal tax..

biasanya brg2 komunikasi especialy yg wireless cth: handphone, buletooth, walkie talket etc.. brg2 ni akan dikenakan tax.custom tax biasa 10% + 5%..

Cth: kalau beli handphone harga RM 500 tax kene byr 10% dari 500 pastu (550) + lagi 5% dari 550 tu..ni br custom tax jer..

bila brg sangkut dekat kastam,kastam akan keluarkan surat,bw surat tu gi sirim ambil import permit..kene byr tax utk brg import,byr lg utk sirim test brg..ni yg mahal sikit dalm RM70 lebih, pastu ada ler lagi prosedur dia yg kene ikut..bila dah setle semua di sirim,bw permit n semua dokumen gi kastam semula,bila custom tax dah setle baru boleh brg clear..sgt leceh prosedur..

kalau tak silap beli handphone byran kasar : sirim + custom tax ada dalam rm200 lbh..

ini cth utk personal use.. kalo beli brg mcm sy nak berniaga,tax n charge sirim kira lain pula..tak sama mcm tu..



^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

2 ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawat BLOG Mr.PiNGu. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PENGUNJUNG

Recent Comments Widget
Search