| FORUM | | GEMPAKZ | | LIRIK | | KARAOKE | | DOKTOREMAS | | MyGK | | OSH |

+++++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL~ +++++

Ahad, 21 Februari 2010

Derma Darah


OK.. hari ni Pingu nak bukak Topik derma darah. To be honest la, Pingu mmg takut doktor amek darah. huhu.. seram sejuk rasanya. Pengalam derma darah? actually baru sekali seumur hidup ni. masa tu tahun 2002 tak silap masa belajar kat Matrikulasi. ada kawan tu memang rajin derma darah. dia ajak temankan dia derma darah kat dewan kolej. masa tu ada kempen derma darah la. Niat dihati nak teman je. akhirnya dipujuk2 akhirnya pingu pun akur dan ikut sekali derma darah. Masa mula-mula tu dia akan test darah kita. dia cucuk jarum kat hujung jari dan ambil darah.. eiiaww.... mmg ngeri la.. huhu even xderla sakit sgt. huhu bila dia check.. oh! Darah pingu rupanya jenis O.

Sebenarnya memang jenis darah O ni ramai di dunia. lebih kurang 55% keseluruhannya berbanding A, B, AB. So, saya tergolong dalam kumpulan penderma Universal.. huhu.. so, mmg patutla menderma nih.

Orite, masa menderma tu.. satu pengalaman xdapat dilupakan.. huhu...
Mula je dia cucuk jarum kat tangan tu.. huhu terus je darah memancut2 sehingga hampir penuh beg plastik. Nasib pingu xpengsan. Ok je.. stabil la. But saat paling ngeri tu masa dia nak cabut jarum tu dari tangan pingu.. merasa sgt2 ngilunya. ye la bayangkan lubang jarum tu besar untuk ambil darah.. huhu.. semenjak dari tu rasa ngeri nak derma darah lagi..

but pada kawan2 digalakkan derma darah sebab ramai lagi insan yang memerlukan.. but Pingu tak tahulah bila lagi ada keberanian selepas ini.. huhu.. still tak dapat lupakan pengalaman pertama.. huhu

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

7 ulasan:

nad_dd257 berkata... |Reply|

nad xpasan lak ade pasai forum ni.. hikhik..
nad comment cni jela yek.. :p
ha! nad nk tnye ckit, npe pingu tkut??
nad teringin sngt nak derma.. tp bnyk sngt yg x cukupnye.. hukhuk.. sedih.. slalu tmn ayh je... tngok jarum die.. perghhh.. beso gile.. serm tengok..
tp nad brni.. nmpk je nad kecik.. ngeh3...

Mr.PinGu berkata... |Reply|

penah sekali derma darah.. rasa nak pitam kots.. masa cucuk jarum tu ok lg.. masa nak cabut jarum tu ngilu sgt2.. dh la jarum tu besar.. huhu

nad_dd257 berkata... |Reply|

nape bole nk pitam?? salu die bg mkn kn?? hmm lepas amek drh tu pingu trus jalan eh???

Mr.PinGu berkata... |Reply|

haah.. huhu tgok tahap kesihatan kots.. ntahla masa fist time amek darah dlu xde pe2.. just lesu je.. yg second time tu pitam.. huhu

nad_dd257 berkata... |Reply|

owh.. da dua kali la ye.. he3.. bgs2..

Mr.PinGu berkata... |Reply|

hehehe.. org kata ley gemuk kalau selalu derma darah

nad_dd257 berkata... |Reply|

ha.. betul3.. badan cepat nek lepas derma darah.. macam kawan nad.. baru skali derma.. da nek brt bdnnye.. he3..

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawat BLOG Mr.PiNGu. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search