JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

ERKK: Pelihara cicak 94 ekor

Mak aih.. sampai 94 ekor cicak kau nak pelihara. Nak buat satu cicak ke apa. Untuk maklumat lanjut sila baca artikel di bawah:


Bagaimana rasanya melihat cicak kalian bertambah 91 ekor? Terkejut tentu saja. Itulah yang dirasakan Ben Whittaker ketika mengetahui tiga cicaknya berkembang biak hingga 94 ekor. Sebelumnya, kedua cicak miliknya memang bertelur dalam jumlah banyak. Namun remaja laki-laki ini tak percaya bahawa semua telurnya akan menetas. 

 "Kupikir ibu tak akan mengizinkan mereka berkembang biak lagi," jelasnya. Tentu saja, demi memelihara 94 ekor kadal jenis Bearded Dragon itu, orang tua Ben harus mengeluarkan wang sebesar 6 poundsterling sehari. Wang tersebut digunakan membeli makanan CICAK seperti timun, cacing, dan rumput. Saat ini mereka berusaha menjual cicak-cicak tersebut. Namun, diperlukan waktu sekitar enam minggu bagi cicak untuk boleh hidup mandiri dan dipisahkan dari induknya. 

"Kami sangat terkejut ketika mereka bertelur sangat banyak. Tapi kami tak menyangka mereka semua akan menetas," jelas ibu Ben. Cicak jenis Bearded Dragon memang dikenal mampu bertelur dalam jumlah banyak. Walaupun jumlahnya pasti berbeza pada setiap haiwan. Ini dia cicak-cicak milik Ben.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawat BLOG Komuniti gempakZ. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^