| FORUM | | GEMPAKZ | | LIRIK | | KARAOKE | | PROMOSI | | MyGK | | OSH |

+++++ JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL~ +++++

Jumaat, 15 Julai 2011

Cara Nak Buat Paparan Pengkomen Blog Tegar Berbentuk Awan Nano

Hi rakan-rakan Blogger!

Korang yang belum tau tu nak tau tak cara nak pasang widget pengkomen tegar blog dalam bentuk awan nano? hehe! Ok senang je.. first korang tengok kod yang diberi dibawah ini:

01 <!-- Top Commentators Cloud Start
02 (c) 2010 Blogger Sentral. Original code by http://www.bloggersentral.com/. Please do not remove this credit and the “Get this widget” link at the bottom of the code.-->
03 <div style="text-align:justify;line-height:1.2;">
04 <script type="text/javascript">
05 function cCloud(feed) {
06 max = 0;
07 min = 10000;
08 //finding highest and lowest count
09 for (i=0;i<feed.count;i++)
10 {
11 ccCount = feed.value.items[i].commentcount * 1;
12 if (ccCount > max)
13 {
14 max = ccCount;
15 }
16 if (ccCount < min)
17 {
18 min = ccCount;
19 }
20 }
21 ccCountD = "";
22 display = "";
23 for (j=0;j<feed.count;j++)
24 {
25 ccdiff = feed.value.items[j].commentcount - min;
26 ccFontsize = 80 + (ccdiff * 100) / (max - min) + "%";
27 ccUrl = "'" + feed.value.items[j].authorurl + "'";
28 ccCountD = "(" + feed.value.items[j].commentcount + ")";//comment count
29 ccName = feed.value.items[j].title + ccCountD;
30 ccLName = "<a style='font-size:" + ccFontsize + "' href=" + ccUrl + " target='_blank'>" + ccName + "</a>";//clickable commentator name
31 display = display + ccLName + " ";
32 }
33 document.write(display);
34 }
35 </script>
36 <script 44="" src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
37 YourBlogUrl=http://komuniti.gempakz.org/
38 &amp;Exclusions=Anonymous,
39 &amp;ShowHowMany=20
40 &amp;Order=alphabet
41 &amp;_callback=cCloud
42 &amp;_id=cfa196644e1d6159c9183548c4b5e2f5
43 &amp;_render=json" type="text/javascript">
</script>
45 </div>
46 <span style="float: right; font-size: 80%; margin-top: 5px;">Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2010/02/top-commentators-cloud-widget.html" target="_blank">commentators</a> <a href="http://www.bloggersentral.com/" target="_blank">widget</a></span>
47 <!-- Top Commentators Cloud End -->

OK.. setiap baris diberi nombor 1-47. Ada sedikit perubahan yang perlu anda lakukan iaitu:
http://komuniti.gempakz.org
Line 37 YourBlogUrl=http://komuniti.gempakz.org/ >> Gantikan dengan URL blog korang. Jangan lupa letak tanda / di penghujung url address blog anda

Line 38 &Exclusions=Anonymous, >> Korang isikan nama pengkomen yang korang tak mahu namanya terpangpang di Ruangan Komen ini.

Line 39 &ShowHowMany=20 >> Tukar nombor ini dengan bilangan berapa ramai nama yang mahu kelihatan di blog anda.

Line 40 &Order=alphabet >> anda boleh tukar alphabet dengan perkataan "frequency" jika anda mahu widget disusun berdasarkan kekerapan pengkomen.

Line 28 ccCountD = "(" + feed.value.items[j].commentcount + ")";//comment count >> Anda boleh buang command pada line ini jika anda tak mahu bilangan komen kelihatan di sebelah nama pengkomen blog.
http://komuniti.gempakz.org
OK settle! Now jika kamu nak copy kod ini, sila remove nombor 1-47 yang dilabel. Dengan space antara nombor dan kod. Mulakan kod betul2 di awal line / baris Okay! Selamat mencuba! ^_^

TAGS: cara buat list pengkomen blog, widget komen blog, widget display penglomen blog

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

0 ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawat BLOG Mr.PiNGu. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KOMEN PENGUNJUNG

Recent Comments Widget
Search