JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

Tempat Menarik di Western Australia

Australia Barat atau Western Australia mempunyai banyak tempat yang menarik untuk dikunjungi. Bandar Perth merupakan pintu masuk utama ke Australia Barat melalui jalan udara. Bagi memudahkan anda untuk mendapatkan maklumat lebih tepat dan terperinci mengenai tempat-tempat yang menarik di Australia Barat, berikut adalah beberapa pautan laman web yang boleh membantu anda :

* http://www.westernaustralia.com
*http://www.australianexplorer.com/tourist_attractions_western_australia.htm
* http://www.about-australia.com/western-australia
* http://www.westernaustraliaholidays.com.au/attractions.html
*http://australia.shopsafe.com.au/western_australia_attractions_28.htm
* http://www.thewheelofperth.com.au

Jika ada sesiapa yang ada info mengenai Australia leh sam-sama updates.. tentang tempat menarik, Budaya, bahasa dan sebagainya.. atau nak menceritakan tentang pengalaman berana di sana

Laluan Pelancongan Selatan yang Hebat

Melbourne – Lorne – Port Fairy – Halls Gap – Melbourne
Perjalanan 4 hari dengan kenderaan

Laluan Pelancongan Selatan yang hebat mengubah suasana romantik perjalanan kepada kisah percintaan yang hebat. Memandu di sepanjang Great Ocean Road melewati tempat luncur air yang menjadi legenda di Torquay dan Bells Beach, kemudian teruskan perjalanan ke syurga percutian di Lorne dan Twelve Apostles yang amat mengagumkan. Berjalan melalui air terjun dan hutan rimba di Taman Negara Otway dan saksikan ikan paus dari pekan Warrnambool yang bersejarah. Panjangkan perjalanan anda dengan menginap di mana-mana pekan di sepanjang pantai yang indah dan damai dari Apollo Bay hingga ke Port Fairy. Jauh ke daratan dari Lautan Selatan yang ganas dan berangin kencang, anda boleh menjelajahi sejarah Orang Asli Australia di Grampians dan warisan kerubut emas di Ballarat.

Melbourne ke Torquay

Memandu melintasi bonggol The You Yangs yang tersendiri dan masuk ke pelabuhan Geelong yang cantik. Di luar pusat kota, terdapat jalan susur ke Great Ocean Road dan Torquay – pekan luncur air yang terkenal dengan muzium luncur air yang terbesar di dunia. Lepas bebas di tempat luncur air yang kudus berdekatan Bells Beach.

Torquay ke Lorne

Tatkala anda meluncuri garis pesisir pantai barat daya yang dramatik, anda akan dapati sukar untuk mempercayai bahawa tentera Perang Dunia Ke-2 yang kembali telah menarah Great Ocean Road dari cenuram menggunakan beliung, penyodok dan tuil besi. Sebuah tugu peringatan yang didirikan sebagai memperingati usaha mereka terdapat tidak jauh dari taman permainan pinggir pantai Lorne. Di sini, anda boleh meluncur ombak, memancing, berjemur di pantai yang keemasan atau minum kopi di salah sebuah kafe pertama Victoria. Penginapan mewah melimpahi hutan sekeliling, dan terdapat denai berjalan kaki yang popular untuk ke air terjun yang menuruni celah Otway Range.

Lorne ke Port Fairy

Dalam perjalanan berkereta ke Teluk Apollo, anda akan lihat cenuram yang berceranggah menganjur turun ke lautan di satu sisinya dan ke taman negara di sebelah lagi. Terokai hutan hujan purba, kawasan semak heath, gua cacing kalimantang dan air terjun yang hebat di Taman Negara Great Otway dengan meredah belukar atau menunggang motosikal. Kunjungi Rumah Api Cape Otway yang berusia 150 tahun dan berkelah di Pantai-Pantai Paradise dan Shelly. Tatkala anda terus mengelilingi pantai, anda akan nampak menara batu kapur Twelve Apostles yang berceranggah dan menjulang tinggi. Nikmati pemandangan yang menakjubkan dan ambil gambar semahu-mahunya dari dua laluan pejalan kaki yang mudah. Teruskan berjalan sepanjang laluan yang terbentang yang dikenali sebagai Shipwreck Coast untuk ke laut ganas yang telah menyebabkan sekurang-kurangnya 700 kapal terhempas pada batu-batan di perairan ini. Pandu melewati Warrnambool, bandar melihat paus yang bersejarah dalam perjalanan anda ke kampung indah, Port Fairy. Di sini anda boleh melihat koloni anjing lautterbesar Australia dan dekati dolfin, paus dan jerung dari sebuah bot.

Port Fairy ke Halls Gap

Lawatan ke pantai mungkin telah tamat, tetapi masih banyak lagi tempat menarik yang menanti anda. Melencong sedikit untuk melihat tiub lava di Gua Byaduk di Taman Negeri Gunung Napier. Atau teruskan perjalanan ke utara ke Dunkeld dan lihat padang lumba yang diapit oleh puncak Grampians selatan. Banjaran batu pasir ini masih boleh dilihat sepanjang perjalanan berkereta anda ke pusat pelancong Halls Gap, yang dikelilingi oleh banjaran Wonderland dan Mount William. Menginap di sini dengan pilihan dari vila 5 bintang hingga tempat perkhemahan asas dan jelajahi banyak lagi tarikan utama Grampians. Susuri denai pejalan kaki seperti Venus Baths, Boronia Peak dan Chatauqua, dan lawati tempat peninjau Boroka dan Reed, Air Terjun McKenzie, Tasik Bellfield dan tempat perkelahan Zumsteins yang indah. Ketahui tentang pelbagai budaya Orang Asli setempat di Pusat Budaya Brambuk dan lawati tapak seni batu Orang Asli purba.

Halls Gap ke Melbourne

Hala ke utara ke arah lapangan emas dan berhenti di pertengahan jalan di Stawell, di mana lumba jalan kaki yang paling terkenal di Australia diadakan setiap Hari Easter. Ketahui tentang sejarah pencari gali China di pekan kerubut emas Ararat yang berdekatan. Kemudian, nikmati saat Eureka anda apabila anda menghala ke Ballarat, pusat lapangan emas Victoria. Jelajahi jalan dengan deretan pohon yang indah dan bangunan awam yang megah berdiri, tinggalan ledakan perlombongan emas pada tahun 1850an. Kenang kembali kenangan lampau di Sovereign Hill, muzium hidupan di mana anda boleh mendulang emas bersama sukarelawan berpakaian zaman tersebut. Seterusnya, ketahui tentang lonjakan saham Eureka yang terkenal di Bursa Saham Perlombongan. Perjalanan berkereta anda yang sukar dilupakan ini tamat di sini apabila anda bertolak pulang ke Melbourne melalui pekan Trentham dan Blackwood yang memukau pandangan. Jelas sekali bahawa segala yang menarik tetap ada penghujungnya.

sumber: http://www.australia.com/my/itineraries/vic_great_southern_touring_route.aspx

1 ulasan:

 1. MARI MELANCONG KE PERTH!

  Salam semua! Saya Farrah wakil dari Jutawan Tours, syarikat pelancongan Bumiputra/Muslim bertempatkan di Perth, Australia. Perkhidmatan kami termasuk:

  Pakej Homestay: A$60 satu bilik satu malam (max 2 org setiap bilik). Harga pakej termasuk dapur, mesin basuh, TV/DVD, internet dan pelbagai kemudahan lain. Minuman panas & sejuk disediakan secara percuma (tanpa had).

  Pakej Hotel: Pakej 5Hari/4Malam atau 4Hari/3Malam di hotel bertaraf 3 bintang (Maklumat lanjut di website www.jutawantours.com). Jika mahu, kami juga boleh uruskan penginapan di hotel bertaraf lebih tinggi.

  Sewa kereta: A$50 (biasa), A$80 (4WD atau 7/8 seater minivan) satu kereta satu hari. Harga sewaan termasuk mileage tanpa had, insurans, GPS, map, dan kerusi bayi (baby seat) jika perlu.

  Lawatan (bersama tour guide) dalam kawasan Perth/Swan Valley/Fremantle:
  2-4 orang: A$250 (8 jam) / A$125 (4 jam)
  5-7 orang: A$280 (8 jam) / A140 (4 jam)
  **Lawatan (bersama tour guide) di luar kawasan Perth (contoh: Lanceline & Pinnacles, Waverocks, Katanning, dll.), bayaran tambahan A$100 diperlukan untuk setiap kumpulan satu kenderaan. Bayaran ini untuk meliputi kos minyak petrol dan makanan tour guide. Had waktu lawatan ialah 10 jam. Selain itu, lawatan (bersama tour guide) bermalam di luar kawasan Perth juga boleh diuruskan.

  Sekian & salam,
  Farrah Bakar
  Marketing Representative
  www.jutawantours.com

  BalasPadam

Terima kasih kerana melawat BLOG Komuniti gempakZ. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^