JoM! "LIKE"

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

Cara meletakkan kod HTML (HTML code) dalam posting blog

salam.

Tentu ada lagi yang masih belum tahu cara nak meletakkan kod HTML dalam posting blog anda. Disini saya nak memberi sedikit tutorial tentang ini. Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah dengan memasuki laman web ini:

http://htmlentities.net/

kemudian anda akan nampak paparan seperti ini:Di laman web tersebut, masukkan HTML yang anda mahukan di ruangan "input" kemudian tekan button encode. kemudian, anda akan mendapat code yang telah di encode di bahagian bawah. Copy code tersebut dan masukkan di dalam posting blog anda.

Ok, now saya tunjuk contoh yang saya buat. Misal kata kalau saya ada code HTML berhubung banner dan link banner. Jika saya tidak encode kod HTML tersebut, paparan yang terhasil adalah banner sahaja seperti dibawah:

Namun, jika saya encode terlebih dahulu, maka yang dipaparkan adalah code HTML yang dikehendaki seperti di bawah:

<center><a target="_blank" href="http://sukahatiphotography.blogspot.com/"><img border="0" src="http://gempakz.org/images/upload_gambar/sukahati_banner.gif" /></a></center>

SELAMAT MENCUBA!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana melawat BLOG Komuniti gempakZ. Jom Komen! Untuk mendapatkan "Notification" terhadap topik ini "klik" Subscribe by email.. TQ ^_^